Umesto krsta rupa

Izvor: Blic, 26.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto krsta rupa

Svečano puštanje u rad mesecima najavljivane fontane na platou kod Doma kulture u Boru, koja je trebalo da bude ponos i ukras grada, odlaže se već duže jer postoje problemi u njenom funkcionisanju.



Problema ima sa rasvetom koja se nalazi unutar fontane, ali i sa mlaznicama čija je uloga da naprave atraktivan prizor. Izgradnja fontane, za koju je utrošeno oko četiri miliona dinara iz budžeta, od početka je izazivala pažnju Borana koji su se nadali da će konačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Bor dobiti novo urbano obeležje. Kada je prvi put proradila, mlaz je bacao snop vode u toj meri da ljudi nisu znali da li je u pitanju česma sa koje će popiti vodu ili je ipak to fontana.

Predsednik opštine Bor, Branislav Rankić, koji je inicirao izgradnju fontane, i sam kaže da je razočaran njenim izgledom jer, kako je rekao, umnogome odudara od prvobitnog izgleda koji je naznačen u projektu.

- I sam sam nezadovoljan njenim izgledom jer ne liči na ono što je bilo u projektu. Nabacane su tone i tone betona koji zaklanjaju vidik ka Domu kulture, iako je po projektu trebalo da betonske ploče budu razdvojene, a da u njenoj osnovi bude krst. Nažalost, umesto krsta u sredini je rupa - rekao je Rankić.

I on kaže da je zapazio da se umesto mlaznica na vrhu fontane, na kojoj je postavljena statua majke s detetom, nalaze najobičnija „kolena" koja upotrebljavaju vodoinstalateri i koja se mogu na ovdašnjoj pijaci kupiti za stotinak dinara.

Nekoliko borskih poznavalaca arhitekture složilo se da je u pitanju rogobatno socrealističko zdanje sa tonama i tonama betona, da fontana ne liči ni na šta, i da joj tu nije mesto.

- Ukombinovana je skulptura, što je pogrešan pokušaj monumentalnosti jer se to ne postiže veličinom. To se radi drugačijim konceptom i logikom. Fontana se ne slaže s epohom i izgledom Doma kulture. Fontana dominira platoom, a trebalo je da dominiraju voda i svetlo. Izgleda kao puškarnica. Možda bi kao projekat prošao za šesticu, ali sa skulpturom to je totalni promašaj - rekao nam je jedan od poznavalaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.