Ulovljen u mutnim poslovima

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulovljen u mutnim poslovima

Predsednik Lovačkog saveza Srbije Zoran Živojinović podneo je ostavku na tu funkciju pre dve nedelje i sada čeka da bude smenjen, što će se najverovatnije dogoditi na sednici Saveza u novembru, za čije sazivanje je zahtev podnelo pet članova UO.

Smena predsednika uslediće, kako saznajemo, zbog sumnje da je samovoljno i bez odluke Upravnog odbora pozajmio oko 16 miliona dinara privatnim firmama, od kojih je jedna u vlasništvu njegovog sina.

Prema nalazima Upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odbora, od 1. januara do 31. avgusta ove godine Zoran Živojinović je sklopio više štetnih ugovora sa nekoliko privatnih firmi i time oštetio LSS za više od 200.000 evra. Živojinović je tako pozajmio 5,5 miliona dinara građevinskom preduzeću „Domen gradnja" u Mladenovcu i 11,7 miliona dinara beogradskoj firmi „Finaltra". Iako su svi rokovi za vraćanje pozajmljenih para odavno istekli, Lovačkom savezu Srbije do sada je jedino „Finaltra" vratila nešto manje od tri miliona dinara, dok građevinska firma „Domen gradnja", kojom upravlja Živojinovićev sin Nemanja, nije vratila ni dinar.

Prema rečima Aleksandra Pantelića, stručnog saradnika u Lovačkom savezu, Živojinović je naneo veliku štetu organizaciji koja ima više od 80. 000 lovaca.

– Najgora stvar je što ne znamo da li će nam ikada taj novac biti vraćen, a potreban nam je da bismo „izgurali" do kraja sezone. Narednih dana biće obrazovana komisija koja će sačiniti izveštaj o finansijskom poslovanju LSS i pokrenuće kod nadležnih državnih organa postupak za utvrđivanje krivične odgovornosti Zorana Živojinovića – rekao nam je Pantelić.

On je dodaje i da je tržišna inspekcija posetila pre izvesnog vremena Savez, ali da tada ništa nije pronašla.

Da niko nije mogao da zna šta Živojinović tačno radi s novcem Saveza, govori podatak da je, osim što je predsednik nacionalne lovačke organizacije, on i predsednik UO LSS i predsednik Skupštine LSS, što znači da sam sebi polaže račune. Iako po zakonu ne može da bude na svim ovim funkcijama u isto vreme, Živojinović je donedavno govorio da je situacija takva jer ga ljudi mnogo vole. Da stvar bude još gora, Živojinović nije stalno zaposlen u Savezu, iako bi prema Statutu morao to biti.

Prema Pantelićevim rečima, Lovački savez se isključivo finansira putem članarina, pa je pitanje kako će, bez potrebnog novca, uspeti da završe sve planirane aktivnosti do kraja godine. Da u domaćem lovstvu stvari nisu najbolje, moglo se primetiti još pre godinu i po dana, kada je veliki broj lovaca iz Srbije ukazivao na učestali kriminal u lovstvu. Ogorčeni lovci uglavnom su tvrdili da je Zoran Živojinović jedan od glavnih krivaca za takvo katastrofalno stanje.

Dali milion i po ni za šta

Pored ugovora o pozajmicama, Zoran Živojinović sklopio je i sumnjiv Ugovor o organizaciji sa firmom „Potenza" u Beogradu. Ugovorom je bilo predviđeno da ova firma pruži Lovačkom savezu Srbije usluge organizacije godišnje Skupštine LSS i za to joj je u dva navrata avansno plaćeno ukupno 1.550.000 dinara. Međutim, prema nalazima UO LSS, „Potenza" nije odradila svoj deo posla, niti je dostavila obračun po Ugovoru o organizaciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.