Ulaganje u nuklearku isplativo za najviše 10 godina

Izvor: Press, 08.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaganje u nuklearku isplativo za najviše 10 godina

Srbija će u gradnju nuklearne elektrane „Belene" u Bugarskoj najverovatnije uložiti oko 350 miliona evra i za to godišnje moći da računa na 800 miliona kilovata struje
To je oko pet odsto ukupne planirane proizvodnje ove elektrane, a za Srbiju bi investicija mogla da se isplati u periodu od najviše deset godina, navode za Press stručnjaci iz oblasti energetike.
Količina struje koja nama bude isporučivana podmirivaće oko dva odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << godišnjih potreba Srbije za električnom energijom.
Dogovor Borisova i Tadića
Bugarski premijer Bojko Borisov potvrdio je da je od predsednika Srbije Borisa Tadića dobio čvrsta uveravanja da će naša zemlja učestvovati u ovom projektu i naveo da će ukupna vrednost elektrane biti između šest i sedam milijardi evra.
- Tadić je rekao „da" i Srbija će učestvovati u ovom projektu. Kada budemo pronašli evropske investitore i kada finansijski sve bude čisto, Srbija će se uključiti u zavisnosti od novca koji bude imala, ali smatram da će dobiti respektivan udeo - izjavio je Borisov.
U našem ministarstvu energetike tvrde da će konačna odluka biti doneta do kraja godine.
- Bilo je priče o pet odsto, ali do kraja godine će biti tačno odlučeno u kojem ćemo obimu učestvovati u celoj priči. Trenutno se radi ekonomska analiza koja će pokazati isplativost i to bi trebalo da završi EPS. Smatramo da će izgradnjom ovog objekta porasti i vrednost „Elektroprivrede Srbije". Slično se desilo sa češkom kompanijom ČEZ, koja je bila u teškoj situaciji kada je odlučila da pravi nuklearku. Sada je to jedna od najprofitabilnijih kompanija u Evropi - kaže Milan Budimir, portparol Ministarstva energetike.
Kinezi nude povoljan kredit
Srbija bi za izgradnju nuklearke u Bugarskoj uzela strani kredit, a trenutno je najpovoljnija ponuda stigla od Kineza.
- Ima veliki broj zainteresovanih partnera, a jedan od potencijalnih je Čajna development benk. S obzirom na to da je gradnja NE „Belene" regionalna priča koja je veoma odmakla, imaće verovatno i neku podršku EU - navodi Budimir.
Generalni sekretar Svetskog energetskog saveta Miodrag Mesarović kaže za Press da bi nam i 800 miliona kilovata godišnje bilo značajno.
- Svaki megavat nam je bitan, jer smo uvoznici struje. Nakon moratorijuma o zabrani gradnje, koji je donet u vreme Jugoslavije, kadrovi koji su se bavili nuklearkama su skoro nestali, a sada će naši stručnjaci opet moći da se obučavaju za rukovanje ovakvim postrojenjima - smatra Mesarović.
Sekretar za energetiku PKS-a Slobodan Petrović smatra da na prvu struju iz nuklearne elektrane možemo da računamo za desetak godina.
- Kada će se graditi zavisi od toga da li su Bugari spremili potrebnu dokumentaciju za gradnju i dozvole od EU. Naravno, potrebno je pronaći i finansijere, pa ako se sve to uzme u obzir rok od 10 godina je realan - smatra Petrović.
On kaže da bi trebalo da tražimo veći udeo u gradnji NE „Belene".
- Mislim da bi 25 odsto bilo realno - smatra Petrović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.