Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonjeno pola tone smeća

Kumane, Melenci - Prepoznatljivi ravničarski predeo pašnjaka između naseljenih mesta Melenci i Kumane, ta panonska stepa prošarana leti raznobojnim cvećem, stanište je brojnih zaštićenih vrsta među kojima je i tekunica. Upravo zbog povećanog zagađenja prirode nastalog neadekvatnim odlaganjem otpada koje ugrožava ovu vrstu, na ovom potezu realizovana je akcija čišćenja i uklonjeno je pola tone smeća. Volonteri i članovi nekoliko ekoloških udruženja čistili su prethodnih dana pašnjake >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za tekunice.

- Rezultat čišćenja u okolini Kumana je oko pola tone uklonjenog smeća, najviše plastike, tkanine i gume, sklonjenih sa staništa tekunice. U akciji je u velikoj meri učestvovala i lokalna zajednica, a naročito nam je drago što su se deca, članovi fudbalskog kluba, odazvala pozivu i učestvovala u akciji - objašnjava aktivista Dimitrije Radišić.

U Melencima je sa pašnjaka oko Male Rusande uklonjeno oko 30 džakova otpada, dok je kod Velike Rusande uklanjan deo visoke vegetacije.

- Uklanjali smo čičak, koji uzrokuju zarastanje pašnjaka, i tako ih čine nepogodnim za život tekunice. Osim toga, sa malog fragmenta pašnjaka uklonjeno je čak 50 džakova najlona u kome je Banja "Rusanda" ranije transportovala blato, a koji je ovde ostavljen pre oko 20-30 godina - objašnjava Tijana Nikolić, učesnica akcije.

Pored akcija revitalizacije staništa, projektne aktivnosti obuhvatale su i kartiranje staništa ove vrste na teritoriji Vojvodine, određivanje brojnosti kolonija u Centralnom Banatu, obeležavanje njenih staništa info tablama, kao i edukaciju dece o značaju i ugroženosti ove vrste. Sve aktivnosti su izveli su članovi projektnog tima: Maja Arok, Marko Mirč, Tijana Nikolić i Dimitrije Radišić uz pomoć članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Naučnoistraživačkog društva studenata biologije i ekologije "Josif Pančić" iz Novog Sada, zatim Udruženja "LEEI" Zrenjanin, mesnih zajednica Kumane i Elemir, Društva ekologa "Stari hrast" iz Kumana, Društva za zaštitu životne sredine "Okanj" iz Elemira, Sportskog društva "2. oktobar" iz Kumana, Lovačkog udruženja "Svetozar Berić", kao i Pašnjačkog odbora i Udruženja žena iz Kumana. Aktivnost čišćenja staništa globalno ugrožene vrste tekunice je finansirala britanska fondacija "The Rufford Foundation".

Uslovi za tekunicu

Stanovnik stepskih i slatinskih pašnjaka iz porodice veverica, tekunica je evropski endem. Njena staništa su pretvorena u obradivo zemljište pa je tekunica ugrožena na celokupnoj teritoriji Evrope koju naseljava. Poneki malobrojni delovi preostalih pašnjaka vrlo često se koriste kao mesta za nelegalno odlaganje otpada, naročito ako se nalaze van zaštićenih područja, što je slučaj sa najvećim brojem staništa ove vrste u Srbiji, upozoravaju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.