Izvor: B92, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uključiti slepe i slabovide

Beograd -- Uključivanje slepe i slabovide dece u redovne škole u Srbiji važno za normalan život.

Uključivanje, odnosno tzv. Inkluzija bila bi moguća ako bi se sprovela široka edukacija, koja bi doprinela promeni stavova među nastavnicima, decom i roditeljima, ocenili su danas učesnici tribine koju je organizovao Saveza slepih Srbije.

Doktorka Branka Jablan naglasila je da su istraživanja pokazala da inkluzivnim načinom školovanja dece sa specijanim potrebama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svi dobijaju.

"Deca koja nemaju probleme počinju više da cene život, izrastaju u bolje ljude, a ona sa problemima postaju integrisanija u društvo", rekla je Branka Jablan.

Slepa i slabovida deca ne mogu tek tako da budu uključena u škole jer bi bila samo fizički prisutna, zato je neophodna priprema kako dece, njihovih roditelja, tako i nastavnika, rekla je Jablanova i dodala da bi se tako napravio novi pristup đacima kojima je potrebna šira društvrena podrška.

Ona je dodala da je edukacija sprovedena kroz radionice u nekoliko škola pomogla je da se promeni prilično loša slika i nastavnika i učenika o slepoj i slabovidoj deci.

Branka Jablan je navela podatke jedne ankete koja je pokazala da deca milsle da se slepi kreću pomoću vetra i nosa, da pišu pomoću lenjira i zvuka, kao i da je samo 2,2 odsto nastavnika spremno da prihvati učenika sa specijalnim potrebama.

Radionice su doprinele da učenici i nastavnici postanu spremni da prihvate slepu i slabovidu decu, i da takvi razredi mogu postati "kooperativna odeljenja" u koja bi đaci sa specijalnim potrebama mogli da se uključuje, što je za početak sasvim dovoljno.

Doktorka Dragana Stanimirović ukazala je da je potreba za inkluzivnim obrazovanjem ogromna, između ostalog, jer je nelogično da se deca u specijalnim školama pripremaju za integraciju u društvo iz koga su tokom procesa obrazovanja izolovani.

Obrazovanje u specijalnim školama, prema rečima Stanimirovićeve, dovodi do otuđenosti roditelja i dece, jer mnoga od njih sa sedam godina odlaze iz domova da bi se obrazovala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.