Izvor: B92, 14.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanjanje objekata na jezeru

Beograd -- Uklanjanje bespravno izgrađenih objekata na području Parka prirode Stara planina - Zavojsko jezero kod Pirota počinje danas, saopštavaju nadležni.

Ministarstvo žvotne sredine naložilo je rušenje 225 nelegalno izgrađenih vikendica i kamp-kućica na Zavojskom jezeru kod Pirota jer je to čisto jezero izvor pijaće vode za dva miliona ljudi. Prema poslednjim podacima, vlasnici su sklonili 128 bespravno podignutih objekata.

Najavljeno je da će predstojećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vikenda ukloniti još 15 do 20, pa će ukupno biti uklonjeno više od 70 odsto objekata. Vlasnici bespravno podignutih objekata sami će snositi troškove njihovog uklanjanja, navodi ministarstvo.

Zlatarsko i Zavojsko jezero velike su akumulacije pijaće vode, koje ugrožavaju nelegalni objekti. Voda u Zavojskom jezeru je u većem delu i dalje veoma čista, ali je ugrožena upotrebom motornih čamaca i otpadnim vodama iz obližnjih vikendica.

Uklanjanje bespravno podignutih objekata na području Zavojskog jezera prva je akcija koja će se nastaviti i u ostalim zaštićenim prirodnim dobrima.

Ministarstvo ekologije apeluje na vlasnike bespravno sagrađenih objekata u zaštićenim prirodnim dobrima da ih sami uklone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.