Uklanjanje objekata na jezerima

Izvor: B92, 23.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanjanje objekata na jezerima

Pirot -- Ministarstvo ekologije naložilo rušenje 225 vikendica i kamp-kućica na Zavojskom jezeru kod Pirota jer je to čisto jezero izvor pijaće vode za 2 miliona ljudi.

Osim nelegalnih objekata na Zlatarskom jezeru, gde su vlasnici dobili rešenja o rušenju, ukloniće se 225 objekata na Zavojskom jezeru. Zlatarsko i Zavojsko jezero velike su akumulacije pijaće vode, koje ugrožavaju nelegalni objekti. Ministarstvo za zaštitu životne sredine ne pristaje na dogovor koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nude vlasnici i ne odustaje od namere da sruši vikendice.

Voda u Zavojskom jezeru je u većem delu i dalje veoma čista, ali je ugrožena upotrebom motornih čamaca i otpadnim vodama iz obližnjih vikendica.

U nameri da se očuva čistoća vode, Skupština opštine Pirot zabranila je upotrebu čamaca veće snage, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja poslalo je vlasnicima objekata rešenja o rušenju.

Iako su svi gradili bez dozvole, vlasnici 225 objekata za odmor pored Zavojskog jezera bili su neprijatno iznenađeni rešenjima o rušenju. Svi objekti ispod puta i visinske kote 620 moraju biti uklonjeni.

Najveći deo zemljišta gde se nalaze vikendice pripada Hidroelektrani Pirot, ali ima i placeva u privatnom vlasništvu. Pojedini vlasnici tvrde da su se njihove vikendice neopravdano našle na spisku za rušenje.

Oni kažu da su 2001. dobili rešenje od elektrane, kada je bila eksproprijacija, da nisu zainteresovani za oduzimanje ovog zemljišta i da im je potom od suda izvršen povraćaj imovine.

U izgradnju pojedinih vikendica vlasnici su uložili više desetina hiljada evra. Oni su spremni da ispune sve uslove u vezi sa očuvanjem životne sredine, kao što je na primer izgradnja septičkih jama tamo gde ih nema.

Vodom iz Zavojskog jezera snabdevaće se dva miliona ljudi, što je gotovo trećina stanovništva Srbije.

Jezero se nalazi u parku prirode Stara planina i od 1997. godine je pod zaštitom države. Tada je zabranjena bilo kakva gradnja, ali samo na papiru. Inspekcije nisu sprečavale izgradnju vikendica.

"Stav Ministarstva je da ukoliko se ubuduće pojavi bilo kakav pokušaj bespravne gradnje, on će biti sankcionisan rešenjem i podnošenjem krivičnih prijava. Za to delo je predviđena kazna do tri godine zatvora", kaže Milan Štetić, republički inspektor za zaštitu životne sredine.

S obzirom na to da je rok koji je dat vlasnicima vikendica da ih sami uklone prošao, građevinska inspekcija može svakog trenutka da počne da ih ruši.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.