Izvor: B92, 19.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuti PDV na bebi-opremu i hranu

Novi Sad -- Više nevladinih organizacija pokrenulo je kampanju za ukidanje poreza na dodatu vrednost na hranu, odeću i opremu za bebe.

"Večito predizborno obećanje o ukidanju 'bebi PDV-a' ponovo je, nakon završetka izbora, zaboravljeno od strane zakonodavaca, te smo prinuđeni da se vaninstitucionalno borimo za naša roditeljska prava, kao i prava naših beba", navodi se u saopštenju roditeljskog portala bebac.com, u saradnji sa nevladinim organizacijama.

Dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da će od sutra aktivisti nevladinih organizacija na ulicama 25 gradova u Srbiji prikupljati potpise građana koji će podržati peticiju za izmenu Zakona o PDV-u.

"Nedopustivo je da već godinama slušamo priče o slabom natalitetu, a istovremeno smo svedoci činjenice da su hrana, odeća i oprema za bebe veoma skupi", piše u saopštenju.

Dodaje se da se samo za najosnovnije stvari za novorođenu bebu mora izdvojiti "na stotine evra".

"Zapitajmo se zašto se prvenstveno mladi ne odlučuju na zasnivanje porodice. Nedopustivo je da odgajanje dece u Srbiji predstavlja poteškoću, a ne radost", stoji u saopštenju.

Nevladine organizacije su pozvale sve građane Srbije da potpišu peticiju za ukidanje "bebi PDV-a", a nevladine organizacije i sve institucije da se priključe kampanji.

Kampanju su započeli portal bebac.com, u saradnji sa Savezom zdravstvenih radnika, Udruženjem za javno zdravlje Srbije, NVO Građanka, NVO Mediumgroup, NVO Roditeljski centar i Forumom žena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.