Izvor: B92, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta zaražena zona u B. Bašti

Bajina Bašta, Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede ukinulo zaraženu zonu u Bajinoj Bašti, gde je 14. marta potvrđen ptičji grip kod jednog petla.

Kako je od izvršene završne dezinfekcije, koja je sprovedena sedam dana posle poslednjeg slučaja oboljenja, odnosno uništavanja i neškodljivog uklanjanja leševa živine, protekao 21 dan, ukida se zaražena zona poluprečnika tri kilometra i postaje deo ugrožene zone poluprečnika 10 kilometara od žarišta, navode iz Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poljoprivrede.

Donatorska konferencija za borbu protiv ptičjeg gripa

Vlada danas organizuje donatorsku konferenciju čiji je cilj prikupljanje sredstava za borbu protiv virusa ptičjeg gripa u Srbiji. Skup koji organizuje Koordinaciono telo Vlade Srbije za suzbijanje i iskorenjivanje ptičjeg gripa, biće održan u Palati federacije, a prisustvovaće predstavnici institucija iz 11 zemalja, Svetske banke, UN i Svetske zdravstvene organizacije, kako bi se upoznali s koracima koje je Srbija preduzela u toj oblasti.

Direktor Uprave za veterinu Dejan Krnjajić kaže za B92 da će potencijalnim donatorima biti ponuđeno finansiranje nekoliko projekata za borbu protiv ptičjeg gripa u Srbiji. "Očekujem da će ti programi, koji su veoma detaljno pripremani, u skladu sa svim međunarodnim standardima, naići na odobravanje i da ćemo uspeti da poboljšamo sistem u zemlji i da obezbedimo veću garanciju građanima. Donacija nije usmerena samo na sektor sprečavanja pojave bolesti kod ptica, nego i na ojačavanje celog sistema, dakle, i veterinarske službe i našeg zdravstva", kaže on.

Na čelu Koordinacionog tela za suzbijanje ptičjeg gripa je Miroljub Labus, a članovi su ministar zdravlja Tomica Milosavljević, ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.