Izvor: Politika, 01.Jun.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta prinudna uprava u smederevskoj Gimnaziji

Smederevo – Prosvetna inspekcija je ukinula prinudnu upravu koju je resorno ministarstvo pre dva meseca uvelo u jednoj od najstarijih i najuglednijih srednjih škola u Srbiji – smederevsku Gimnaziju. U dopisu upućenom Gimnaziji, inspekcija navodi da su u međuvremenu u školi ispravljeni svi nedostaci i preduzete naložene mere. Međutim, profesori koji su zajedno sa učenicima štrajkovali zbog uvođenja prinudne uprave, tvrde da ništa bitno nije urađeno, te da su oni zapravo kolateralna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šteta u obračunu sa pojedincem.

– Isti republički inspektori koji su utvrdili nepravilnosti sada konstatuju da godišnji plan rada nije ispravljen, ali i da ne mora da se ispravlja, važno je da mi shvatimo da ima grešaka i da su oni bili u pravu. Ukinute su ubrzo privremene mere iako nije usvojen ni razvojni plan škole. A šta je to zaista tako epohalno urađeno? Direktor je smenjen. To je izgleda i jedino bilo potrebno – navode profesori Gimnazije u pismu „Politici”.

Kolektiv i dalje smatra da osnova za razrešenje direktora Milutina Vučkovića i uvođenje prinudne uprave nije ni bilo, te da do svega ne bi ni došlo da su nadležne institucije objektivno i odgovorno sagledale stanje u ovoj smederevskoj školi.

Trenutno školu vodi v. d. direktora profesor Aleksandar Marinković, koga je predložio kolektiv. U toku je formiranje novog školskog odbora, čime će Gimnazija u Smederevu i zvanično izaći iz privremenih mera. Imenovani su predstavnici kolektiva i roditelja, ali se čeka odluka lokalne samouprave. Nakon toga očekuje se legitimna procedura za izbor novog direktora.

Ukratko, „spornog” direktora Milutina Vučkovića, koji je na toj funkciji bio dugi niz godina, izabrao je Školski odbor na konkursu. Ministar se nije oglasio u zakonskom roku, pa je stari direktor postao i novi, što, očito, nekome nije odgovaralo, tvrdili su zaposleni aludirajući na gradonačelnicu Jasnu Avramović. Problema je bilo i oko formiranja Školskog odbora i njegovog predsednika, a sve to otvorilo je vrata prosvetnoj inspekciji koja je predložila uvođenje privremenih mera, a kasnije i razrešenje direktora. Na teret mu je stavljeno što drži besplatno časove u jednom odeljenju, da je predsednik školskog odbora nepravilno izabran, da je godišnji plan rada nepotpun, te da nije donet školski razvojni plan. Zaposleni smatraju da je inspekcija bila dužna da naloži da se nepravilnosti u nekom roku otklone, što je, tvrde, uobičajena praksa. To je izostalo, ali je smena direktora i uvođenje prinudne uprave dovelo do štrajka profesora, a potom i učenika, uličnih šetnji i protesta.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smederevo: Ukinuta prinudna uprava u Gimnaziji

Izvor: Šumadija Press, 02.Jun.2015, 12:35

Prosvetna inspekcija ukinula je prinudnu upravu koju je resorno ministarstvo pre dva meseca uvelo u smederevskoj Gimnaziji, jednoj od najstarijih i najuglednijih srednjih škola u Srbiji...Inspekcija navodi da su u međuvremenu u školi ispravljeni nedostaci i preduzete naložene mere. Međutim, profesori...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.