Izvor: B92, 19.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut pritvor Miletu Dragiću

Beograd -- Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu ukinuo je pritvor Miletu Dragiću i Jovici Vučkoviću.

Njima je pre mesec dana određen pritvor na osnovu krivične prijave UBPOK-a za davanje, odnosno primanje mita prilikom sklapanja ugovora o nabavci opreme za Vojsku Srbije i Crne Gore. U pritvoru je zadržan general Milun Kokanović, koji se u krivčnoj prijavi UBPOK-a tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Advokat Mileta Dragića, Vladimir Horovic, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za B92 da prema dosada iznetim podacima i svedočenjima nema nikakvih dokaza da je njegov klijent učestvovao ili da je imao nameru da počini krivčno delo: "Smatramo da apsolutno ne da ne postoje elementi za podizanje optužnice, već postoje realni dokazi da je osnovano odustati od zahteva za sprovođenje istrage i na taj način omogućiti sudu da donese rešenje o obustavi postupka protiv Mileta Dragića".

O eventualnom puštanju generala Kokanovića iz pritvora sudija Okružnog suda bi trebalo da se izjasni u petak nakon saslušanja još četvoro svedoka, među kojima su bivši načelnik Generalštaba Dragan Paskaš i zamenik ministra odbrane Vukašin Maraš.

Vladimir Petrović, advokat generala Kokanovića kaže da je na današnjem saslušanju već nagovešteno da će njegov klijent u petak biti pušten iz pritvora: "Svi svedoci, a radi se uglavnom o vojnim licima, ministar odbrane u ostavci gospodin Prvoslav Davinić, su potvrdili da u pripremanju ovog posla i realizaciji general Kokanović nije imao učešća, ne samo zbog toga što je bio na odmoru, jednostavno nije bio ni konsultovan. Očekujemo da će se nakon saslušanja i ovih svedoka, znači do kraja ove nedelje, da će se i prema generalu Kokanoviću ukinuti pritvor, a očekujemo i u daljem toku postupka da će tužilac odustati od daljeg krivičnog gonjenja."

Odluku o eventualnom podizanju optužnice tužilac bi trebalo da donese 15 dana od okončanja istrage. Advokat Petrović, međutim, kaže da ne zna šta se nalazi u drugoj krivičnoj prijavi koju je Ministarstvo finansija danas podnelo protiv ministra odbrane Prvoslava Davinića, generala Miluna

O sadržini te prijave ništa nije hteo da kaže ni ministar finansija Mlađan Dinkić: "Budžetska inspekcija je podnela krivične prijave iz svoje nadležnosti. U ovom trenutku i drugi organi utvrđuju da li ima da li ima osnova za podnošenje dodatnih krivičnih prijava iz njihove nadležnosti. O nalazima budžetske inspekcije ja ću obavestiti i parlament Srbije. Još jednom ponavljam ono što sam juče rekao - o imenima ne želim da govorim jer je ceo slučaj već i suviše ispolitizovan."

Ministar Dinkić je gostujući u emisiji Poligraf Televizije B92 pre mesec dana rekao da, ukoliko krivčna prijava podneta zbog vojne afere, ne bude procesuirana, on lično nema više šta da traži u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.