Uhapšeni trgovci ljudskim organima

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni trgovci ljudskim organima

Trojica Albanaca i jedan Turčin osumnjičeni za ilegalnu transplantaciju organa u prištinskoj klinici „Medikus”. – Za još jednim doktorom iz Turske traga policija u Bugarskoj i Rumuniji

Kosovska Mitrovica – Kosovska policijska služba uhapsila je trojicu Albanaca i jednog državljanina Turske pod sumnjom da su umešani u ilegalnu trgovinu ljudskim organima u Prištini. Uhapšeni su dr Ljutvi Derviši i dr Tun Perforsaji, urolozi, kao i Arben Derviši, menadžer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << klinike „Medikus”, inače sin doktora Dervišija i član lekarskog tima koji je obavio transplantaciju bubrega jednom Izraelcu.

Kako za „Politiku” kaže Veton Eljšani, portparol KPS-a iz Prištine, policija intenzivno traga za Jusufom S., još jednim turskim državljaninom koji je učestvovao u pomenutoj transplantaciji. Iako je doktoru Dervišiju, njegovom sinu i Perforsaju određen pritvor od 72 sata, Eljšani tvrdi da urolog Derviši i dalje prati postoperativni tok Izraelca kome je presađen bubreg u klinici „Medikus”, i koji se oseća dobro. Inače, on negira da je pomenuti Izraelac pripadnik međunarodnih vojnih ili civilnih snaga koji je u misiji na Kosmetu.

Portparol KPS-a kaže da je ceo ovaj slučaj otkriven tako što je turski državljanin, koji je „donator bubrega” bio sumnjiv policiji kada se u petak u popodnevnim satima našao na prištinskom aerodromu bez dokumenata, samo sa papirima klinike „Medikus”.

– Pratili smo ga od petka, a uhapsili u utorak, u jutarnjim satima na aerodromu „Slatina”. Bio je vidno iznemogao, a posle pregleda lekari su konstatovali, što je on i potvrdio da mu je izvađen bubreg – navodi Eljšani.

On kaže da su za kliniku „Medikus” odranije postojale anonimne prijave o neprofesionalnom radu, a prilikom pretresa pronađena je veća količina lekova, čiji je rok za upotrebu istekao. Otkriveno je i nekoliko jedinica krvi bez oznake porekla. Na ovom slučaju radi Inspektorat MUP-a Kosova, kao i eksperti sudske medicine koji su obavezni da podnesu specijalni izveštaj o radu ove klinike. Eljšani nije želeo da komentariše da li je osumnjičeni Derviši povezan sa trgovinom ljudskim organima ali je naveo da su u istragu uključeni međunarodni predstavnici koji će proveriti ove sumnje. Tim povodom juče je u Prištini saslušano još sedam osoba.

Afera oko privatne klinike „Medikus” našla se na prvim stranama udarnih prištinskih dnevnika. Tako „Koha ditore” i dnevnik „Ekspres” pišu kako je klinika „Medikus” imala urednu dozvolu za rad Ministarstva zdravlja Kosova i objavljuje faksimil licence.

„Ekspres” piše i o turskom doktoru za kojim traga Kosovska policija. Navodno reč je o Jusufu Sonmezu koji je, kako prenosi list, „deo mafije koja je učestvovala u ilegalnim transplantacijama i trgovini ljudskim organima, a 1998. godine se u Rumuniji sa još jednim profesorom bavio ilegalnom transplantacijom. Organe su kupovali od siromašnih Rumuna, Bugara, ljudi iz Moldavije, Belorusije i Rusije. Transplantacije su obavljali u privatnim bolnicama, i u Turskoj, a njihovi klijenti su uglavnom bili iz Engleske i Francuske”.

B. Radomirović

-----------------------------------------------------------

Jeziva koincidencija

Afera oko ilegalne transplantacije bubrega u Prištini desila se svega nekoliko dana posle posete Albaniji tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića gde je u razgovoru sa predstavnicima pravosuđa ove zemlje, a uz podršku ambasada SAD u Beogradu i Tirani, pokušao da pokrene istragu o trgovini ljudskim organima tokom sukoba na Kosmetu 1998/99. godine i neposredno posle okončanja rata. Naime, sumnja se da je OVK izvestan broj civila otetih u južnoj pokrajini prebacio u Albaniju i da su postali žrtve trgovine ljudskim organima. Slučaj je obelodanjen kada je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte objavila svoje memoare, mada je i pre toga Tužilaštvo za ratne zločine Srbije posedovalo izvesne informacije o tim zločinima. Vlasti Albanije, kao i lideri kosovskih Albanaca, negirali su da je postojala trgovina ljudskim organima. Međutim, postoji suviše indicija da se to zaista dešavalo, pa je i Parlamentarna skupština Saveta Evrope pokrenula istragu o ovom slučaju. Ilegalna transplantacija bubrega u Prištini je jeziva koincidencija sa možda najstrašnijom stranom rata na Kosovu, koja je pokazala da u južnoj pokrajini postoje „lekari” sposobni za takve operacije i da ih sprovode - ilegalno.

R. D.

[objavljeno: 07/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.