Izvor: B92, 02.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen osumnjičeni za zastrašivanje

Priština -- Na Kosovu uhapšena osoba koja je osumnjičena da je zastrašivala svedoke.

Policija UN uhapsila je Beću Bećaja, osumnjičenog da je zastrašivao moguće svedoke u procesu koji se u Haškom tribunalu vodi protiv trojice kosovskih Albanaca, pripadnika rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova.

Prema saopštenjima policije iz Prištine, Bećaj je uhapšen na zahtev glavnog tužioca Tribunala Karle del Ponte. Kako prenose prištinski elektronski mediji na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << albanskom jeziku, uhapšeni Albanac biće prebačen u pritvor Haškog suda u četvrtak.

Advokat uhapšenog Bećaja Azem Vlasi, potvrđujući hapšenje, rekao je da će se njegov klijent, ukoliko ga proglase krivim, suočiti sa kaznom zatvora do sedam godina.

Međunarodni sud u Hagu tereti Bećaja da je zastrašivao svedoke koji treba da se pojave na suđenju Fatmiru Limaju, Hajredinu Baljaju i Isaku Musliuu, bivšim lokalnim i regionalnim vođama OVK, zakazanom za sredinu novembra. Osumnjičeni je priznao da poznaje neke od potencijalnih svedoka koji treba da se pojave na suđenju bivšim vođama OVK, ali je negirao optužbe da im je pretio kako bi odustali od svedočenja.

Del Ponte je ranije izjavila da se u pripremi optužnica protiv kosovskih Albanaca, osumnjičenih za ratne zločine, susreće sa velikim problemima, jer je veliki broj svedoka previše uplašen da bi sarađivao sa tužilaštvom, optužujući međunarodne vlasti u pokrajini da nisu učinile dovoljno na zaštiti svedoka ratnih zločina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.