Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen inspektor i vlasnik klanice

Uhapšen inspektor i vlasnik klanice

ZRENJANIN - Zbog osnovane sumnje da su počinili teška dela protiv zdravlja ljudi, u zrenjaninskom Opštinskom sudu otvorena je istraga protiv Miloša Nosonjina (51), vlasnika SZR 'Vajkov' iz Kumana, i Zorice Đuričin (49), veterinarskog inspektora iz Novog Miloševa.

Na Miloša Nosonjina osnovano se sumnja da je u novembru i decembru prošle godine, kao vlasnik u klanici 'Vajkov', proizveo sumnjive namirnice od svinjskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesa (kobasice). Bez uverenja o zdravstvenom stanju životinja i prijave klanja Veterinarskoj inspekciji osumnjičeni je odobrio klanje svinja i potom bez trihonoskopskog pregleda odobrio da se meso i kobasice stave u promet u njegove maloprodajne objekte - dva u Zrenjaninu i jedan u Novom Bečeju. Zorica Đuričin je osumnjičena da je u svojstvu veterinarskog inspektora u istoj klanici nije vršila pregled mesa namenjenog ishrani tako što nije prisustvovala niti je obavljala nadzor pri uzorkovanju i analizi na larvu trihinele, svojim potpisom nije overila list, nije pečatirala, da bi potom svojim potpisom overila potvrdu o zdravstvenom stanju pošiljke proizvoda, prevoznim sredstvima u unutrašnjem prometu, omogućivši time stavljanje u promet zaraženog mesa. Prema rečima istražnog sudije Branislava Surle, istraga se nastavlja, prikupljaju se dokazi, saslušavaju svedoci, a u interesu istrage za osumnjičene je određen jednomesečni pritvor do dalje odluke suda. Za sada su od trihinele zaražene 152 osobe. Među zaraženima su i članovi porodice osumnjičenog Nosonjina, supruga, sestra i brat, a zaražen je i jedan od radnika u klanici. J. V. Danak siromaštvu

KULA - Loše sprovodena deratizacija u poslednjih desetak godina osnovni je uzrok pojave trihinele, kaže šef Republičke veterinarske inspekcije Zapadnobačkog okruga Georg Gusman. Naravno, tu je i nedovoljan broj kafilerija za neškodljivo uništavanje životinja, a u krajnjem slučaju, opšta besparica je ta koja je izazvala sve češće registrovanje trihinele u kulskoj opštini u kojoj je za mesec dana ova bolest zabeležena čak u tri navrata. Životinje se ne uništavaju u kafileriji, već na običnim smetlištima, gde postaju dostupne glodarima. M. T.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.