Izvor: B92, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugroženo romsko naselje

Kuršumlija -- Oko 150 Roma blizu Kuršumlije živi na ivici egzistencije, ukinuta im i minimalna pomoć od jednog obroka dnevno.

Na oko 10 kilometara od Kuršumlije, u selu Barlovo, smešteno je romsko naselje u kom živi oko 150 Roma. Pored toga što su svi smešteni u svega desetak kuća u kojima nema vode, kanalizacije niti električne energije, već godinama, kažu, ne dobijaju nikakvu humanitarnu pomoć od nadležnih, pa su tako prepušteni sami sebi i žive na rubu egzistencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zbog nehigijenskih uslova za život, razne zarazne bolesti su redovna pojava. Od 150 Roma polovina je dece, kojima je najteže. Nedostatak odeće i nemogućnost kupovine udžbenika i ostalog školskog pribora je razlog izostajanja romske dece iz škole čak i u slučajevima kada postoji spremnost roditelja da ih upišu u školu. Tako od 50 dece školskog uzrasta svega njih pet pohađa osnovnu školu. Iz tog naselja praktično da nema onih koji su završili osnovno obrazovanje.

Sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta iz Kuršumlije Miki Nikolić kaže da ta organizacija nema mogućnosti da tim Romima pruži značajniju pomoć, pošto je u poslednje dve godine smanjen priliv humanitarne pomoći, pa je tako na početku školske godine romskoj deci podeljen samo školski pribor. ''Opštinski CK je jedino uspeo da obezbedi po desetak svezaka, flomastere, olovke i rezače. Romi su najugroženija populacija na teritoriji kuršumlijske opštine'', kaže Nikolić. Istovremeno, u opštinskoj organizaciji CK kažu da je zbog povlačenja međunarodnih humanitarnih organizacija iz Srbije i minimalna pomoć od jednog obroka dnevno ukinuta.

Prema podacima pojedinih romskih i nevladinih organizacija koje se bave romskom problematikom, ovo je jedno od najugroženijih romskih naselja u ovom delu Srbije. Za sada nema najava da će se njihov položaj u skorijoj budućnosti promeniti.

Na teritoriji Topličkog okruga na popisu iz 2002. registrovano je oko pet odsto Roma i oni su jedina nacionalna manjina u ovom delu juga Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.