Ugrožavaju   svoj život da ostvare prava

Izvor: Blic, 12.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožavaju svoj život da ostvare prava

Užice, Šabac, Kraljevo, Priština - Deset radnica novopazarske Fabrike trikotaže „Raška" koje su preksinoć pokušale da se spale plinskim bocama juče su najavile da žive neće izaći iz prostorija u kojima već pet dana štrajkuju glađu, sve dok se ne ispune njihovi zahtevi sa kojima su se obratili Ministarstvu ekonomije i Ministarstvu rada i socijalne politike. Dušan Jovanović, bivši radnik „Mineralnih đubriva" iz Šapca, koji od ponedeljka štrajkuje glađu, juče je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zadržan na Odeljenju interne medicine zbog problema sa srcem. Pet lekara Zdravstvenog centra Gnjilane u ponedeljak počinju štrajk glađu.



Porukom koje su uputile očajne radnice iz „Raške", koje traže isplatu zaostalih plata, povezivanje radnog staža i novac iz socijalnog programa, nastavljena je agonija tekstilki iz Novog Pazara. U zgradi Saveza tekstilnih radnika Novog Pazara, na istom mestu gde je proletos štrajkač Zoran Bulatović, takođe radnik „Raške", sam sebi odsekao prst, deset žena preksinoć su spojile dve plinske boce i zapalile vatru. Prostoriju je ubrzo zahvatio požar. Srećom, dim koji je kuljao iz zgrade primetile su komšije, koje su se na prečac organizovale, uletele u zgradu i provalile u prostoriju u kojoj su se žene nalazile. Izvukli su ih iz buktinje, a pristigla je i vatrogasna ekipa, koja je lokalizovala vatru.

U požaru je povređena Muamera Jakupović, koju je vatra opekla po licu i rukama i zahvatila joj kosu. Posle ukazane pomoći u bolnici, na lični zahtev napustila je lečenje i pridružila se koleginicama koje su nastavile štrajk. Drama u odajama Saveza tekstilnih radnika počela je još nekoliko sati pre požara. Esmi Ibrahimović, jednoj od štrajkačica, pozlilo je, ali ona posle intervencije lekara Hitne pomoći nije prihvatila da je transportuju u bolnicu, već je ostala sa svojim sapatnicama.

Četvorica bivših radnika šabačke fabrike „Mineralna đubriva", koji sa još četvoricom kolega štrajkuju glađu od ponedeljka, upućeno je u bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja. Branko Zarić, Maksim Suvajdžić i Mileta Ivanković, posle primljene infuzije i EKG nalaza, pušteni su nazad u fabriku, dok je Dušan Jovanović zadržan na Odeljenju interne medicine zbog problema sa srcem. U upravnoj zgradi „Mineralnih đubriva" glađu još štrajkuju i Dragan Mihajlović, Zlatomir Arsenović, Stevan Živanović i Ljubomir Petrović, dok 200 njihovih kolega čekaju rasplet situacije.

- Nastavićemo protest do isplata 13 zaostalih zarada - rekao je Radosav Jakovljević iz odbora za radnička potraživanja.

Povišeni i sniženi pritisak kod dvojice štrajkača i viši nivo šećera u krvi prve su posledice petodnevnog štrajka glađu kod trojice od sedam radnika Fabrike vagona u Kraljevu.

- Ekipa hitne pomoć juče je bila ovde i upozorili su nas na prve posledice štrajka - kaže Milomir Ćirković, predsednik Industrijskog sindikata FVK koji sa kolegama gladuje tražeći da se ubrza isplata zaostalih zarada, ali da se u fabrici obezbedi proizvodnja.

Pet lekara zaposlenih u Zdravstvenom centru Gnjilane, izmeštenom u Šilovu, dvanaesti dan štrajkuju tražeći smenu direktorke dr Jelice Krčmarević i imenovanje novog upravnog odbora. Povod štrajka koji će, kako kaže dr Milorad Todorović, od ponedeljka prerasti u štrajk glađu, jesu korupcija i zloupotrebe službenog položaja od generalnog direktora.

Prete blokadom barske pruge

POŽEGA - Radnici „Budimke" koji su prekjučerašnjom blokadom centra Požege najavili seriju protesta sve dok im firma ne isplati plate i ostala potraživanja, juče su nastavili štrajk, ali nisu izlazili na ulice. Kako objašnjava Milan Paunović, predsednik Samostalnog sindikata „Budimke", štrajkači su poslovodstvu uputili zahtev od čijeg odgovora će zavisiti da li će se radnici vratiti u fabrike ili će u znak revolta blokirati barsku prugu.

V. L.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.