Udžbenik odbijen zbog Miloševića

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udžbenik odbijen zbog Miloševića

Beograd -- Udžbenik istorije za osmi razred profesora Predraga Simića nije privaćen "zbog poglavlja o bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću", tvrdi autor.

Udžbenik je dobio pozitivne recenzije izdavača, ali je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dao negativno mišljenje.

Prema rečima Predraga Simića, profesora međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, udžbenik se smatra nedovoljno nacionalnim i nedovoljno srpskim, posebno zbog stava prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Miloševiću i raspadu Jugoslavije.

Same činjenice nisu bile predmet ocene kvaliteta i negativnog stava iz Zavoda, rekao je Simić. On je najavio da će tražiti ekspertizu rukopisa od Nacionalnog prosvetnog saveta, jer Zavod nije dao stručnu ocenu kvaliteta udžbenika na osnovu propisanih standarda.

"Radi se o direktnom nametanju retrogradnog shvatanja istorije, nespojivog sa ciljevima današnje Srbije", rekao je autor i dodao da je u njegovom udžbeniku ponuđen građanski pogled na istoriju Srbije, za razliku od "radikalno nacionalnog, kakav je bio zastupljen u Srbijii 90-tih godina".

U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja rečeno je da će direktor Šćepan Ušćumlić u ponedeljak moći da komentariše Simićeve tvrdnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.