Udruženja sudija i tužilaca traže novi predlog amandmana

Izvor: RTS, 20.Feb.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja sudija i tužilaca traže novi predlog amandmana

Strukovna udruženja sudija i tužilaca, koja su odlučila da se povuku i iz druge faze javne rasprave o izmenama ustava u oblasti pravosuđa, zatražila su od Ministarstva pravde da povuče amandmane koje je predložilo i da formira radnu grupu za izradu novog teksta ustavnih amandmana.
"Zatražili smo da Ministarstvo povuče predložene amandmane, da formira radnu grupu u čijem sastavu će pored struke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti i eminentni profesori ustavnog prava, i koja će izraditi novi nacrt predloga izmena Ustava na platformi usvojene Pravne analize iz 2014. godine, Akcionog plana i Strategije za reformu pravosuđa, rekao je za Tanjug Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije. 
Udruženje tužilaca i Društvo sudija Srbije zatražili su od Ministarstva i da im pisano odgovori na njihove predloge ustavnih amandmana, podnete u toku konsultacija 2017. godine, dodao je Stefanović.
Organi pomenutih udruženja sačekaće da se Ministarstvo pravde u kratkom roku izjasni o njhovim zahtevima, nakon čega će doneti odluku o eventualnom definitivnom izlasku iz procesa izmena Ustava. 
Ove dve, i druge strukovne ogranicacije, kao i neke nevladine organizacije koje se bave pravosuđem krajem oktobra 2017. godine su se povukle iz prve faze procesa izmena Ustava u oblasti pravosuđa, jer nije bilo konkretnih predloga izmena o kojima bi se diskutovalo.
Ponovo su se uključile nakon što je 22. januara Ministarstvo pravde objavilo Radni tekst amandmana, ali je većina juče napustila okrugli sto u Novom Sadu organizovan povodom rasprave na predložene amandmane, sa tvrdnjom da su ih predstavnici Ministarstva omalovažavali.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ilić: Nezavisno tužilaštvo nije jeres

Izvor: Danas, 20.Feb.2018

Potrebno je redefinisati položaj tužilaštva kako bi bilo nezavisno, mada se u dobrom delu političke javnosti, ali i stručne to doživljava kao jeres, rekao je danas predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić, na skupu posvećenom promeni Ustava u oblasti pravosuđa, tokom kojeg je iznet niz kritika...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.