Izvor: RTS, 10.Apr.2021, 06:13

Udružene Ariljke afirmišu žensko preduzetništvo i osobenosti sela

S ciljem ekonomskog osnaživanja žena na selu u Arilju je pre godinu dana osnovano Udruženje žena "Ariljke". Udruženje okuplja oko 200 članica organizovanih u tri ogranka.
Njihovo udruženje okuplja žene različitih interesovanja, obrazovanja i hobija, ali sve one nastoje da afirmišu žensko preduzetništvo, osobenosti sela i svoj višedecenijski rad.

"Videla sam da može da se napravi neka priča, jer imam i ja neku viziju da nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << počnemo da radimo, pogotovo što radim tu organsku malinu. Mlado je udruženje, nadam se da ćemo da uspemo, pa ćemo videti", kaže Milesa Mitrović iz Cerove.
I mada imaju isti cilj, organizovane su kroz tri ogranka udruženja koje promoviše njihov rad i stvaralaštvo.
"Došla sam na ideju da se udružim sa ženama, jer mi uvek treba neka pomoć, da mi pomognu, i ja njima i one meni", ističe Milka Savić, Mirosaljci.
Katarina Gačević, predsednica Udruženja žena "Ariljke", navodi da je ideja da udruživanjem dođu do jasnijeg i konkretnijeg dostizanja cilja, odnosno onoga čime mogu da se bave, gde će biti prepoznatljive na tržištu, moći da plasiraju robu, kao i da imaju neki dopunski dohodak koji će biti za porodicu i decu.
U nastojanju da se prilagode novonastaloj situaciji, pomažu školama, crkvi i žiteljima pedesetak kilometara udaljenih sela u kojima je sve drugačije.
"Kome treba pomoć u smislu da izmerim pritisak, odvojim lekove, ako treba ukažem prvu pomoć ako se neko povredi organizujem prevoz, pošto su nama i putevi loši, jako je teško", ističe Milka Luković, Kruščica.
"Važno je da se družimo, da se vidimo sa narodom, jer ovde na selu nema ništa, kakav izlaz, ništa", dodaje Vida Maksimović, Brekovo.
Uz ambiciozne planove na ekonomskom, kulturnom, društvenom i socijalnom razvoju sela, "Ariljke" imaju i dugoročan cilj – osnivanje ženske zadruge.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.