Izvor: TangoSix.rs, 27.Jul.2023, 09:31

Udes aviona u Crnoj Gori: ACV za Tango Six o sukobu mišljenja lokalnih aktera, snimak udesa i još jedno trčanje pred rudu

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore razjasnila je za Tango Six osnovanost kritika prema organizatorima dva nedavna vazduhoplovna dešavanja u toj zemlji. Objavljujemo i snimak pada drugog aviona koji je dobio i objašnjenje iz ugla organizatora.
Kako je naš portal pisao u utorak, jedan od najuticajnijih članova civilne vazduhoplovne zajednice Crne Gore kapetan Dragan Ivančević, postavio je javno pitanje da li su organizatori na ispravan način klasifikovali >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i osigurali ova masovna vazduhoplovna dešavanja? ACV je jasna da jesu ali i da se zapravo nije ni radilo o vazduhoplovnim priredbama, barem gledano iz vazduhoplovno-regulatornog ugla:
– Pravilnikom o uslovima za održavanje vazduhoplovnih priredbi (Službeni list CG br. 24/2014, Izmjene i dopune Službeni list br. 63/2015) se utvrđuju uslovi za održavanje takmičenja i/ili izložbi na kojima učestvuju vazduhoplovi (vazduhoplovne priredbe).
Svaka vazduhoplovna priredba se odobrava od strane Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Za izdavanje odobrenja za održavanje vazduhoplovne priredbe, organizator ili direktor vazduhoplovne priredbe podnosi zahtjev Agenciji, a odobrenje se odnosi na sve vazduhoplovne aktivnosti na toj priredbi, uključujući i vojne, kao i na dodatna odobrenja koja se mogu zahtijevati za vrijeme održavanja vazduhoplovne priredbe, u skladu sa zakonom.
Pomenute operacije vazduhoplova su se izvodile kao nekomercijalne operacije, u skladu sa postojećim regulatornim okvirom, a ne kao operacije u sklopu odobrene vazduhoplovne priredbe.
Agenija za civilno vazduhoplovstvo konstantno apeluje na organizatore vazduhoplovnih priredbi, da nam se što ranije obrate sa zahtjevom za odobravanje priredbi, kako bi imali dovoljno vremena da usaglase svoje aktivnosti sa drugim vazduhoplovnim subjektima i kako bi sve pripremne aktivnosti bile odrađene na vrijeme, sa ciljem da ove manifestacije budu izvedene uz poštovanje svih regulatornih okvira. – navodi se u odgovoru na naš upit Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.
Snimak i pokušaj objašnjenja Organizator jedne od manifestacija je juče Fejsbuk postom ispričao jedan ugao dešavanja koji su, navodno, vodili do udesa, prenoseći svedočenje pilota.
On je objašnjenjem abolirao pilota koristeći termin „sila izvan ovog sveta“:
– …tog trenutka formirala je nestvarni splet ukrštenih i jakih nisponih rotornih strujanja i vrtloga. Ovo područje je postalo poput sile izvan ovog svijeta – vazdušni vrtlog koji je bio toliko snažan da je avion uhvatio u svoja kliješta i svojom snagom nadjačao letjelicu i potpuno promijenio trajektoriju leta ka zemlji brže od kamena. –
Snimak pada indikuje da se letelica, šta god da se dogodilo do tog trenutka, uputila ka zemlji izuzetno brzo i da je BRS aktiviran u poslednjem trenutku. Do sada jedini materijalni dokaz nesreće nikako ne može uputiti na nedvosmisleni zaključak da su strujanja vazduha isključivi i jedini doprinoseći faktor udesa.
Proaktivnost u komunikaciji organizatora može biti donekle štetna budući da ni po jednom osnovu ne može predstavljati validan zaključak a posebno je besmislena kada su vazduhoplovne nesreće u pitanju pre nego što nadležno telo saopšti rezultate svoje istrage.
Identično odsustvo takta dogodilo se, kako je Tango Six detaljno izveštavao, početkom godine u Bosni i Hercegovini. Kako je tada, između ostalog, nakon zaključaka Komisije za provođenje istrage uzroka vazduhoplovnih nesreća (jedinog tela ove vrste na prostoru bivše Jugloslavije koje ažurno radi svoj posao) bilo evidentno – prilično je nesmotreno, posebno kao organizator aktivnosti, komentarisati bilo šta pre objavljivanja završnog izveštaja nadležnog tela za istragu nesreće.
Snimak udesa:








View this post on Instagram


















A post shared by Tango Six Portal (@tangosix)


The post Udes aviona u Crnoj Gori: ACV za Tango Six o sukobu mišljenja lokalnih aktera, snimak udesa i još jedno trčanje pred rudu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.