Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učitelji traže standardizaciju bukvarskog pisma

Povodom 8. januara, Svetskog dana pismenosti, Udruženje vojvođanskih učitelja podnelo je zahtev Ministarstvu prosvete i Matici srpskoj za konačnu standardizaciju bukvarskog pisma srpskog jezika.

Vera Stojšić-Gašparovski objašnjava da je osnovni problem u tome što se u protekle dve decenije, u „Bukvaru”, koja je osnovna školska knjiga za opismenjavanje, slova koja deca treba da nauče – pišu različitim grafemama.

– U praksi, zavisno od mišljenja učitelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i roditelja, to jest da li se pridržavaju „Pravopisa” i jednog, izabranog „Bukvara”, deca uče da pišu na različite načine. To osim nedoumice kod dece, roditelja i učitelja, stvara i velike probleme učiteljima kada nisu istomišljenici sa autorima „Bukvara”. Nedopustivo je i krajnje neodgovorno da još nemamo zvanično standardizovano bukvarsko pismo – kaže Stojšić-Gašparovski.

Pismo navedeno u „Pravopisu” Matice srpske od 2010. godine, tvrde učitelji, ne odgovara našoj pisanoj tradiciji niti estetici.

Na ovaj problem Udruženje vojvođanskih učitelja je još od 2003. godine u više navrata skretalo pažnju kako Zavodu za izdavanje udžbenika, ostalim izdavačima, tako i Ministarstvu prosvete Srbije, Matici srpskoj, Odboru za standardizaciju srpskog jezika, koristeći i svaki veći skup prosvetnih radnika.

Savez učitelja Republike Srbije je 2004. godine (na osnovu dogovora sa Ministarstvom prosvete) okupio republičku radnu grupu, dva meseca se teško radilo i na kraju su postignuti dogovori oko standardizacije bukvarskog pisma. Sve je predato ministru prosvete, podseća ova učiteljica, ali je nažalost i sve ostalo na tome do danas.

Udruženje vojvođanskih učitelja je i 2007. godine od Ministarstva prosvete tražilo standardizaciju, ali ništa nije urađeno.

– Sa punim pravom pitamo šta se to radi sa ćirilicom? Zar u srpskom jeziku za jedan glas ne postoji samo jedno slovo – za koje se zna kako izgleda? Ko ima slobodu da po svom nahođenju menja izgled slova i da onepismeni generacije dece i celu naciju? Brine li neko uopšte o opismenjavanju u srpskim školama? Kako nam se onda ovo decenijama i još dešava? – pitaju učitelji Vojvodine.

S. G.

objavljeno: 08.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.