Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2013, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učitelj - terminator. Made in USA

10.03.2013. -

U školi američke države Mičigen detetu su oduzeli figurice vojnika, kojima su bili ukrašeni kolači, a koje je majka spremila za njegov rođendan. Direktor škole je objasnila da igračke služe propagandi nasilja kod dece.

Amerikanci pamte događaje iz decembra protekle godine, kada je u gradiću Njutaun, država Konektikut, poluludi mladić Adam Lanca uneo u mesnu školu torbu punu oružja i počeo da neužurbano strelja decu i procesore. Njegove žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je postalo 20 mališana i 6 odraslih. Ta divljačka krvava drama je šokirala naciju, koja je, činilo bi se, morala da se navikne na takve incidente, kada već Drugi amandman za Ustav SAD garantuje slobodno posedovanje oružja. Pored očekivane kampanje za strožija pravila prodaje automatskih puški i pištolja i u vezi sa time masovne kupovine preostalog u skladištima oružja – mnogi su roditelji odustali od kupovine vojnika i oružja-igračaka za svoju decu da bi izbegli razvoj u njima sklonosti ka nasilju. U vezi sa navedenim gore događajima direktor škole iz države Mičigan smatra ukrašavanje kolača plastičnim figuricama vojnika nekorektnim.

Prema mišljenju dečijeg psihologa Arine Lipkine, ponašanje pedagoga može da se shvati: ona je težila da ogradi decu i sebe od negativnog sećanja. Međutim, oduzimanje deci vojnih igračaka nije rešenje problema.

- Svakako, deca moraju da se igraju vojnika! Sve takve igre predviđaju između ostalih i elemente agresije, nasilja, jedino da dete mora da shvata i gradi granice uz pomoć takvih igara. Inače, kako će ono saznati, što sme da čini, a šta ne sme itd. Drugo je pitanje: šta konkretno u školi. Tu ja potpuno podržavam odnos da ne vredi provocirati situaciju kada dete, recimo, u pauzi, igra se s drugom decom puškaranja, to je suvišno uzbuđenje i napominjanje da uz pomoć oružja mogu da budu rešena neka pitanja komunikacija.

Posle drame u Konektikutu javno mnjenje je u Americi naglo promenjeno u korist strože kontrole prodaje oružja. Prema nizu istraživanja, više od polovine Amerikanaca podržava zabranu takozvanog napadnog oružja, dok pre godinu dana ih nije bilo više od 40 odsto. Američka deca pišu dirljiva pisma Baraku Obami, koja su objavljena na sajtu Bele kuće. Deca se mole za duše onih učenika, koji su već na nebu i mole predsednika da zabrani strašno oružje.

Međutim, u Južnoj Dakoti su očito odlučili da klin izbiju klinom. Tamo već od jula stupa na snagu zakon, koji omogućuje da se naoružaju profesori i drugi pripadnici škola. Zakon ne obavezuje profesore da donose oružje u školu, već samo im pruži pravo da se zaštite. Samo je pitanje – od koga? Odgovor nije za sada očigledan. Neshvatljivo je i to, zašto profesor može da drži u razredu pištolj, a dete ne sme ni da se igra vojnika od plastike…

Između ostalog, roditelji su ukrasili dečaku iz mičigenske škole kolače figuricama američkih vojnika iz vremena Drugog svetkog rata. Dakle, u ovom slučaju je reč o preteranoj političkoj korektnosti, ubeđena je Galina Semja – član Koordinacionog saveta pri predsedniku Rusije za realizaciju nacionalne strategije akcija u interesu dece.

- U ovom slučaju je reč o igračkama, koje su važne za dečake. Reč je o vojnicima, koji su ustvari vojna lica. Svima je poznato da se SAD ponose svojom armijom i time da ona uvek dođe u pomoć kada se neko negde, između ostalog, u inostranstvu, nađe u nevolji. Zato, mislim, to nema veze s tim, što se dešava u školi s ubistvima. To je u neku ruku čak patriotizam.

Na kraju krajeva, u skladu sa normalnom logikom, radi osiguranja sopstvene bezbednosti ljudima nije obavezno da imaju automatsko oružje. Ni plastični vojnici neće igrati posebnu ulogu, ako dete od malih nogu vidi u kući realno oružje kao kod Remba. Međutim, nova struka profesor-terminator mogla bi da rezultira time da će američke škole početi svaki dan da žive prema ratnim zakonima. To već nisu igračke.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.