Izvor: RTS, 08.Feb.2022, 21:45

Učionice bez zidova u beogradskom predgrađu, u digitalnom dobu sve više učeničkih zadruga

Za četiri godine od pokretanja ideje oživljavanja učeničkog zadrugarstva, duplirao se broj najmlađih zadrugara. Sto dvanaest škola u Srbiji danas ima registrovanu zadrugu. Među njima su najčešće one u poljoprivrednim školama, ali ih je sve više među osnovcima. Prošle godine je u te svrhe Ministrastvo prosvete izdvojilo 5,8 miliona dinara za 28 osnovnih škola.
U Osnovnoj školi "Mića Stojković" u Umčarima školska ekonomija je ostala kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nasleđe nekadašnje đačke zadruge, jedne od najstarijih u bivšoj Jugoslaviji. Ona danas nije ni upola velika, ali je više nego značajna za decu digitalnog doba i nastavu na daljinu, po kombinaovanom modelu ili pod maskama.

U Grockoj, tradicionalno poljoprivrednom kraju, sopstvena domaćinstva su dobar poligon za buduće zanimanje, ali školska zadruga pruža i mogućnost da se tradiciji doda stručno znanje.
Direktor škole Vlado Bokić kaže da je u planu da se kroz vannastavne aktivnosti uvedu predmeti rukovođenje mašinama, kako prskati zasade, do koje mere.
"Kada smo došli ovde je bilo puno korova. Evo sad imamo voće, plastenik smo namontirali. Znamo šta jedemo, to smo mi proizveli, naših je ruku delo", ističe učenik osmog razreda Petar Vidosavljević.
Sve što uberu na imanju zadrugari nose u školsku kuhinju. Kroz projekte Ministarstva prosvete opremili su se zamrzivačima i sušarom za voće.
Suzana Ćirić, nastavnica fizike i hemije ukazuje na to da se sa prvim zasadom krenulo tek prošlr godine u ovo vreme.
Videli smo koliko je bitno da se izađe iz učionice, iz školskih klupa, da se radi, da se deca na ovaj način druže, napominje Ćirićeva.
Ove sezone pored setve planiraju da u svoju učionicu bez zidova u goste pozovu i đake iz gradskih škola na druženje, više nego zdrav ručak i lekcije o životu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.