Učesnici vežbe “Slovensko bratstvo-2016“ stigli u Srbiju

Izvor: TangoSix.rs, 02.Nov.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učesnici vežbe “Slovensko bratstvo-2016“ stigli u Srbiju

Na vojni aerodrom Batajnica danas su sletela tri transportna aviona Il-76 sa pripadnicima oružanih snaga Rusije i Belorusije koji će zajedno sa Vojskom Srbije u periodu od 3. do 9. novembra učestvovati na taktičkoj vežbi “Slovensko bratstvo-2016“– preneo je sajt Ministarstva odbrane Srbije.
Dočekao ih je oficir za planiranje vežbe komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković koji je, poželevši im dobrodošlicu >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << rekao da je reč o tradicionalnoj vežbi koja se u okviru međunarodne vojne saradnje, izvodi po treći put sa Rusijom i drugi put sa Belorusijom.
Specijalne snage vojske Rusije i Belorusije danas na aerodromu Batajnica / Foto: Ministarstvo odbrane SrbijeNa vežbi će učestvovati 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Rusije, 56 vojnika iz Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije a njihove aktivnosti će se odvijati na aerodromima i poligonima Vojske Srbije.
General Veličković je naglasio da je cilj vežbe unapređenje i podizanje operativnih sposobnosti pre svega u protivterorističkim dejstvima sa pripadnicima ruskih i beloruskih oružanih snaga.
Zajednička uvežbavanja biće održana od 3. do 6. novembra na automatizovanom strelištu “Orešac“, inetrvidovskom poligonu “Pasuljanske livade“, aerodromima Kovin i Batajnica a sama vežba biće izvedena od 7. do 9. novembra na “Pasuljanskim livadama“ – dodao je general Veličković.
Na vežbi će iz aviona Il-76MD biti prikazan padobranski desant kao i desantiranje oklopnih borbenih vozila / Foto: Ministarstvo odbrane SrbijeZamenik načelnika Štaba Vazdušno-desantnih snaga (VDV) Rusije general-major Oleg Olegovič Poljgujev rekao je da je prebacivanje snaga u Srbiju realizovala jedna od najboljih jedinica specijalnih snaga VDV-a koja će u narednim danima pokazati kako se uspešno dejstvuje protiv potencijalnog neprijatelja. Dokazaćemo da je VDV Rusije sposobna da za određeno vreme ispuni zadatke sa ocenom odlično – naglasio je ruski general.
Dobrodošlica za goste iz Rusije i Beloruisje / Foto: Ministarstvo odbrane SrbijeNaglašavajući da su jedinice beloruskih vazdušno-desantnih snaga sposobne da izvedu sve zadatke sa najvišom ocenom, prvi zamenik načelnika Štaba Komande za specijalne operacije vojske Belorusije pukovnik Oleg Ivanovič Pejčevski izrazio je zahvalnost srpskim i ruskim kolegama koji su omogućili oružanim snagama Belorusije da učestvuju na vežbi.
Vežbom će rukovoditi zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić a na njoj će biti prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, posedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.
Zajedno sa padobrancima danas su u Srbiju stigli i članovi Ansambla Vazdušno-desantne vojske Rusije koji će zajedno sa Umetničkim ansamblom “Stanislav Binički“ održati zajedničke koncerte. Prvo će 6. novembra u Nišu sa početkom u 19 časova biti priređen koncert za građanstvo i pripadnike Vojske Srbije a 13. novembra u Pančevu za učesnike vežbe.
Video prilog agencije Sputnjik:

The post Učesnici vežbe “Slovensko bratstvo-2016“ stigli u Srbiju appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

(FOTO) OVAKO SU NAS SRBI DOČEKALI: Ruska vojska objavila seriju fotografija sa aerodroma u Batajnici

Izvor: Kurir, 03.Nov.2016, 16:36

...Ruski i beloruski vojnici juče su sa tri "iljušina76" sleteli na batajnički aerodrom..SPECIJALISTI ZA AERODROME SLETELI U SRBIJU: Ruski i beloruski padobranci dočekani hlebom i solju..Podsetimo, oni zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije učestvuju u zajedničkoj vojnoj vežbi "Slovensko bratstvo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.