Učenje na bugarskom uz brojne poteškoće

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenje na bugarskom uz brojne poteškoće

Učenici starijih razreda osnovne škole u Bosilegradu nastavu pohađaju na maternjem, bugarskom jeziku. Zbog nedostaka knjiga, često pred kraj školovanja predmete slušaju na srpskom jeziku, što im dodatno otežava školovanje.
Problem sa udžbenicima za đake koji nastavu pohađaju na maternjem bugarskom jeziku star je deset godina. Toliko traje i prepiska između škole u Bosilegradu, Nacionalnog saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bugara i Ministarstva prosvete.

"Od prvog do trećeg razreda imamo odobrenje za uvoz udžbenika iz Bugarske. Za treći razred je preveden udžbenik iz prirode jer se nastavni sadržaji ne poklapaju, ali u četvrtom razredu je najveći problem jer se koriste udženici na srpskom jeziku", navodi učitelj Vene Božilov.
Nastavu na bugraskom u Bosilegradu prati 45 đaka trećeg, četvrtog i osmog razreda. Tvrde da bi bilo i više kada bi bilo udžbenika.
Zbog nedostatka udžbenika na maternjem jeziku, prošle jeseni nije bilo učenika koji su se opredelili da nastavu pohađaju na matrnjem jeziku.
"Hemiju koja je na srpskom jeziku, nastavnici moraju da prevedu na bugarski jezik i onda da je iznesu učenicima" objašnjava Metodi Čipev direktor OŠ "Georgi Dimitrov" u Bosilegradu.
"Skoro sva deca imaju internet pa se snalaze, a mi im pomažemo", kaže Silvana Rangelov, roditelj jednog đaka.
Iako u Ministarstvu prosvete veruju da će problem rešiti novi Zakon o udžbenicima, u novom Nacionalnom Savetu Bugara kažu da dogovor već postoji.
"Imamo plan i dogovr sa ministrom prosvete Verbićem u Beogradu, ali i sa ministrom u Bugarskoj da se već dostvaljene knjige od minstarstva prosvete u Srbiji, prevedu u Bugarskoj", ukazuje predsednik Nacionalnog saveta Bugara Vladimir Zaharijev
Jasminka Peruničić Alen iz Ministarstva ističe da će, u slučaju da se nijedan privatni ili državni izdavač ne javi na objavljeni javni poziv, Zavod za udžbenike biti u obavezi da objavi određeni udžbenik za određeni predmet.
Do tada, deci u Bosilegardu, iako nemaju sve knjige, ocena iz maternjeg bugraskog jezika može da pokvari uspeh.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.