Učenici u Lapljem Selu protestuju zbog zagađenja reke

Izvor: RTS, 04.Nov.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici u Lapljem Selu protestuju zbog zagađenja reke

Učenički parlament "Gimnazije Priština" organizovao je u Lapljem Selu protest zbog zagađenja reke Gračanke, iz koje se oseća neprijatan miris, a voda u njenom koritu više je izvor zaraze nego prirodno bogatstvo. Protestno okupljanje poklapa se sa Svetskim danom čistog vazduha.
Nedavno okupljanje meštana Lapljeg Sela nije pomoglo, pa su svoj glas podigli i učenici obližnje gimnazije.

"Ovde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne može da se diše. Nama grade školu i tu treba od septembra da pređemo da se školujemo, a nećemo moći da dišemo", rekla je na okupljanju učenica Andrijana Slavić.
U Lapljem Selu je u toku gradnja srednjoškolskog centra, uz samo korito zatrovane reke. U korito reke Gračanke nemarni ispuštaju kanalizaciju, otpadne vode, hemikalije.
Učenici traže od lokalnih vlasti i međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da reaguju, da pokažu brigu prema uslovima u kojima mladi odrastaju.
Protest učenika "Imam pravo da dišem zdravo!" podržali su i profesori.
"Mi smo došli do informacije da se ovaj problem rešava, ali pitanje rešavanja može dugo da traje. Mi nemamo mnogo vremena da čekamo. Ako deca koja imaju od 14 do 18 godina kažu da nešto smrdi, onda stvarno smrdi. I u političkom smislu i objektivno", rekla je profesorka Ana Kostić.
Nedavno je iz Opštine Gračanica zatraženo od gradonačelnika Prištine, ambasada zapadnih zemalja i OEBS-a da utiču na odgovorne kako bi se sprečile negativne posledice po zdravlje ljudi, jer je neprijatan miris tolikog intenziteta da izaziva smetnje kod hroničnih bolesnika i celokupne populacije.
Otkriveno je mesto odakle se iz privatnih fabrika podzemnim cevima ispuštaju otrovne materije u Gračanku, čiji tok vodi kroz nekoliko srpskih sela.
Gračanka se uliva u Sitnicu, a ona u Ibar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.