Izvor: B92, 03.Apr.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici na usavršavanju u Italiji

Šabac -- Učenici i profesori ekonomsko-trgovinske škole iz Šapca za vreme letnjeg raspusta boraviće u Italiji, na usavršavanje italijanske kuhinje.

Posle završene obuke koja će se organizovati ove i iduće godine, za vreme letnjih pauza, učenici će dobiti sertifikate za majstore italijanske kuhinje. Na dvomesečno usavršavanje krenuće petnaestak učenika druge godine smera kuvari i konobari koji su već savladali srpsku kuhinju.

Učenici su spremni da nauče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nešto novo.

"Kada bih otišla u Italiju upisala bih višu školu, a možda bih se tamo i zaposlila", kaže učenica.

"Volela bih da naučim nešto više jer ovde nemamo dovoljno sredstava, a istovremeno da naučim njihov jezika", dodaje druga učenica.

Projekat između dve obrazovne ustanove i Srbije i Italije želi da unapredi ugostiteljstvo i turizam.

Milenko Savić, nastavnik kuvarstva kaže da standardi koji se poštuju u Srbiji još uvek nisu usaglašeni sa onim koji se primenjuju u zemljama EU.

"Zamera nam se da su porcije preobilne, premasne i da nije adekvatno posuđe", dodaje on.

Zoran Petković, nastavnik u Ekonomskoj školi kaže da usaglašavanje treba da se postigne u normativnim okvirima.

"Njihov normativ je šnicla od 200 g a sa prilogom do 300 g najviše", dodaje on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.