Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubuduće procena rizika radnog mesta

Beograd -- Zbog bolesti koje su posledica rada, poslodavci u Srbiji ubuduće će biti u obavezi da procene rizik za svako radno mesto.

Poslodavci će takođe morati da upozore zaposlene na opasnosti koje to radno mesto nosi, što bi trebalo da doprinese smanjenju broja povreda na radu i profesionalnih oboljenja, kaže direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt. Inače, bolesti mišićno-koštanog sistema najčešći su zdravstveni problemi nastali u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezi sa radom u Evropi.

Na konferenciji na Medicinskom fakultetu ona je rekla da će se procenom radnih zadataka, uvođenjem preventivnih mera i proverom njihove dalje efikasnosti obezbediti bezbednija i zdravija radna okolina, što će unaprediti zdravlje zaposlenih i smanjiti troškove poslodavca od gubitka proizvoda i većih iznosa premije osiguranja.

Ona je navela da su preventivne mere Uprave dale rezultat, naročito u građevinarstvu, gde je ove godine za 60 odsto smanjen broj smrtnih i teških povreda na radu.

Prema njenim rečima, radno mesto mora da bude bezbedno i zdravo, što propisuje Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, donet 2005, kao i podzakonski akti.

Podsećajući da je već formiran Savet za bezbednost i zdravlje na radu, Vera Božić-Trefalt najavila je i donošenje uredbe o merama bezbednosti pri izvođenju građevinskih radova, donošenje nacionalne strategije u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i uvođenje jedinstvene evidencije o povredama na radu.

Na skupu je ukazano da su bolesti mišićno-koštanog sistema najčešći zdravstveni problemi nastali u vezi sa radom u Evropi, s obzirom na to da oko 24 odsto zaposlenih iz 25 zemalja EU pati od bolova u leđima, dok se 22 odsto žali na bolove u mišićima. Oba ova problema više su zastupljena u novim zemljama-članicama EU.

Takvi podaci su razlog što je Ministarstvo rada i socijalne politike organizovalo stručnu konferenciju o bolestima mišićno-koštanog sistema, kao prvi u nizu događaja kojim se obeležava Evropska nedelja bezbednosti i zdravlja na radu.

"Smanjite opterećenje" ovogodišnji je moto evropske kampanje posvećene tim bolestima, koje se, kako je ukazano, u velikoj meri mogu sprečiti ili smanjiti pridržavanjem propisa o bezbednosti i zdravlju na radu i primenom dobre prakse.

Od bolesti mišićno-koštanog sistema boluju milioni zaposlenih u EU u svim privrednim granama, a najveći su problem u građevinarstvu, uslugama i maloprodaji, obrazovanju, zdravstvu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

U podizanju svesti o potrebi odgovarajuće zašitite na radu učestvuje i Medicinski fakultet, kako na planu dijagnostike, tako i u prevenciji tih oboljenja, rekao je dekan Bogdan Đuričić.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da postoji procena rizika za svako radno mesto, kako bi se zaposleni na vreme upoznali sa eventualnim opasnostima.

Institut za medicinu rada organizuje kurseve za procenu rizika, na kojima mogu da učestvuju poslodavci, rukovodioci, nadzornici i zaposleni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.