Izvor: Blic, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubuduće jedan penzioni fond

Ubuduće jedan penzioni fond

Tri postojeća državna penzijska fonda (fond zaposlenih, fond samostalnih delatnosti i fond poljoprivrednika) od 1. januara sledeće godine treba da postanu jedan fond - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uporedo sa pripremama za spajanje fondova, radi se na izradi centralnog registra, to jest jedinstvene baze podataka osiguranika u Srbiji. Uvidom u tu bazu, kako za 'Blic' objašnjava Goran Lončar, direktor Penzijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fonda zaposlenih, svakog meseca bi se znalo koji poslodavci uplaćuju a koji ne doprinose za svoje zaposlene. To bi, navodi on, pomoglo da se i oni koji ne izvršavaju zakonske obaveze prema svojim radnicima nateraju da budu ažurniji.

U Fondu PIO zaposlenih radi se i na otvaranju kol centra gde će osim osnovne informacije vezane za početak isplate penzija korisnici i osiguranici ovog fonda moći telefonom dobiti informacije vezane za ostvarivanje njihovih prava. Oni koji imaju bilo kakav konkretan problem u vezi sa ostvarenjem svojih prava iz delokruga rada fonda mogu se pismeno obratiti sektoru fonda za predstavke i pritužbe, koji je, kako navode u fondu, dužan da im odgovori u roku od 15 dana. Prema dosadašnjem iskustvu ovog sektora građani se najviše žale zbog dugog čekanja na rešenje o penzionisanju, naročito u slučajevima kada imaju radnog staža i u nekoj drugoj državi, jer se tada na rešenja po pravilu i čeka najduže.

R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.