Izvor: B92, 15.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USS o pomoći haškim optuženicima

Novi Sad -- Slobodan Vučetić kaže da će taj sud "verovatno ukinuti" neke odredbe Zakona o pomoći haškim optuženicima.

U intervjuu koji u subotu objavljuje novosadski "Građanski list", predsednik Ustavnog suda Srbije rekao je da ovih dana ističe rok od 30 dana koji je Ustavni sud ostavio Zakonodavnom odboru Skupštine Srbije da se izjasni o spornom zakonu, koji su sudije Ustavnog suda 15. aprila privremeno stavile van snage.

"Nakon isteka roka, sud će, dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovor od Skupštine ili ne, nastaviti postupak i odlučivati da li je zakon ustavan ili nije. Verovatno će oceniti da neke bitne odredbe nisu u skladu s Ustavom. Ako tako oceni, sud će ih ukinuti i one više neće važiti", rekao je Vučetić. On nije siguran da li će Sud ukinuti sve odredbe ili samo one koje su najdirektnije u sukobu s Ustavom, odnosno, "one koje uvode neravnopravnost među građane Srbije".

Predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Miloš Aligrudić rekao je za "Građanski list" da odbor i po isteku 30 dana može poslati svoje mišljenje, ako Ustavni sud u međuvremenu ne donese odluku. "Bilo bi vrlo neobično da Ustavni sud odmah, 31. dana, odluči o toj inicijativi. Jer, postoje mnogi predmeti u Ustavnom sudu koji čekaju mnogo duže. Ipak, nećemo biti ležerni i svakako ćemo nastojati da pošaljemo mišljenje pre nego što sud odluči", rekao je Aligrudić.

Ustavni sud Srbije je 15. aprila jednoglasno odlučio da privremeno obustavi primenu Zakona o pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama, dve nedelje posle njegovog usvajanja u Skupštini Srbije glasovima poslanika DSS-a, SRS-a i SPS-a. Zakonodavni odbor Skupštine Srbije dobio je 30 dana da se o tome izjasni, a Vučetić je tada ocenio da je takva mera doneta da bi se sprečile negativne posledice primene zakona, jer njegove ključne odredbe mogu da budu sporne sa stanovišta nekih suštinskih ustavnih principa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.