USKORO OSIGURANJE LEKARA OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USKORO OSIGURANJE LEKARA OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI

BEOGRAD- Lekari u Srbiji ubuduće će moći da se osiguraju od profesionalne odgovornosti, a to osiguranje će pokrivati sve slučajeve gde će se rodbina ili pacijent obraćati za nadoknadu štete za sume od 200 do 10.000 evra po lekaru, izjavila je direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Tatjana Radosavljević.

Radosavljević je kazala da će ta ustanova od naredne nedelje obaveštavati lekare o osiguranju od profesionalne odgovornosti, navodeći da je pre 15-ak dana potpisan ugovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa DDOR-om o takvoj vrsti osiguranja.

Ona je navela da će to "skraćivati put pacijentima", jer će sa osiguravajućom kućom moći da se nagode pre suđenja, a da će istovremeno štititi lekare, ali od takozvane defanzivne medicine.

- Ako lekar nije osiguran on će između dva načina lečenja, manje invanzivnog i sporijeg i rizičnijeg ali efikasnijeg predlagati onaj koji nosi manje rizike, ali sporije deluje', kazala je Radosavljević.

Ona je međutim, dodala da će ipak, kada je osiguran, lekar predlagati rizčniji, ali efektivniji pristup, a da će pacijent potpisati da li je sa tim saglasan ili ne.

Prema njenim rečima, ta praksa zaživela je u svim zemljama bivše Jugoslavije osim Srbije i Bosne i Hercegovine. Ona je dodala da u Americi i Sloveniji lekar ne može raditi u prasksi ako nije na taj način osiguran.

Objašnjavajući proceduru, direktorka LKS je kazala da će se lekar u slučaju da dobije obaveštenje da su u građanskoj parnici porodica pacijenta ili pacijent tražili nadokanadu štete, obraćati LKS, a ta institucija će o tome obavestiti osiguravajuću kuću.

- Osiguravajuća kuća će predlagati vansudsko poravnanje, a pre toga neophodno je da se utvrdi šta se tačno dešavalo i da li su zahtevi opravdani, što će biti dužnost stručnog lica u osiguravajućoj kući, ukazala je Radosavljević.

Ona je objasnila da će osiguranje u iznosu od 200 do 10.000 evra obuhvatati i rizičnije profesije kojima pripadaju ginekolozi, anesteziolozi i hirurzi dodajući da će oni, ako budu hteli moći sa osiguravajućom kućom da se dogovore o eventualnom dopunskom osiguranju.

Radosavljević je istakla da lekari za to neće davati novac već će osiguranje biti omogućeno sredstvima LKS.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.