USAID podržao ekonomski razvoj opština u Srbiji

Izvor: RTS, 12.Jul.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USAID podržao ekonomski razvoj opština u Srbiji

Mala i srednja preduzeća u Srbiji imaju veliki potencijal za razvoj i mogu da postignu uspeh na međunarodnim tržištima, ocenio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.
Skot je na obeležavanju završetka projekta održivog lokalnog razvoja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) rekao da je tokom proteklih šest godina Vlada SAD preko tog projekta radila sa 32 opštine u Srbiji iz osam regiona. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Te opštine mogu da privuku stotine miliona dolara novih investicija i otvore hiljade novih radnih mesta, smanjujući time nezaposlenost u lokalnim zajednicama", rekao je ambasador.
Prema njegovim rečima, projekat USAID je povećao konkurentnost srpskih preduzeća i ocenio je da srpske firme moraju da prošire prisustvo na međunarodnom tržištu, ukoliko žele da ostvare rast.
USAID je, kako je rekao Skot, sarađivao sa srpskim preduzećima u sektorima koje imaju izvozni potencijal, kao što je proizvodnja džinsa, obuće i nameštaja.
Ključne aktivnosti projekta bile su usmerene na podršku opštinama u otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti. Kroz obuke, studijska putovanja, posete investicionim sajmovima i individualno savetovanje, USAID je pomogao lokalnim samoupravama da unaprede znanja i veštine.
U Somboru je USAID u saradnji sa gradskim vlastima oformio Regionalni edukativni centar za poljoprivredne proizvođače i pomogao u privlačenju direktnih stranih investicija.
Kako je saopšteno, kao rezultat tih aktivnosti u 2015. godini konditorska kompanija Ferero grupa investirala je 8,8 miliona dolara i kupila 700 hektara zemlje u Somboru, a to zemljište biće iskorišćeno za uzgoj lešnika u naredne dve godine.
USAID je angažovao domaće i međunarodne eksperte da rade sa proizvođačima džinsa, nameštaja, obuće i hrane kako bi poboljšali svoju proizvodnju i marketing, uveli inovacije i moderne tehnologije, ali i uspostavili veze sa potencijalnim kupcima.
Direktor Projekta Hauard Okman izjavio je da su eksperti radili sa devet udruženja malih i srednjih preduzecća i institucijama koje podržavaju razvoj tog sektora, kao i sa 69 pojedinačnih preduzeća.
Naveo je da je cilj bio da se reši nezaposlenost u tim regionima i dodao da je oko 700 mladih zahvaljujući projektu našlo posao.
Generalni direktor preduzeća za proizvodnju obuće "Stefi komerc" iz Vranja Bratislav Đorđević rekao je da su mu međunarodni eksperti koje je angažovao USAID pomogli da poboljša proizvodnju i asortiman, kao i da se sastane sa zainteresovanim kupcima u inostranstvu.
"Zahvaljujući toj podršci sada smo u završnoj fazi pregovora za potpisivanje ugovora sa velikim kupcem iz Velike Britanije", rekao je on.
USAID-ov projekat održivog lokalnog razvoja vredeo je 22 miliona dolara.
Od 2001. je USAID investirao više od 728 miliona dolara kako bi se stimulisao ekonomski rast, ojačao pravosudni sistem i promovisalo dobro upravljanje u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

USAID podržao ekonomski razvoj opština u Srbiji

Izvor: Beta Video, 12.Jul.2016

BEOGRAD - Mala i srednja preduzeća u Srbiji imaju veliki potencijal za razvoj i mogu da postignu uspeh na medjunarodnim tržištima, ocenio je danas ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot. On je na obeležavanju završetka projekta održivog lokalnog razvoja Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID)...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.