USAF razmatra razvoj novog borbenog aviona koji bi zamenio F-16; da li je time potvrđen neuspeh projekta F-35?

Izvor: TangoSix.rs, 05.Mar.2021, 09:01

USAF razmatra razvoj novog borbenog aviona koji bi zamenio F-16; da li je time potvrđen neuspeh projekta F-35?

Ratno vazduhoplovstvo SAD (USAF) razmatra da predloži razvoj novog borbenog aviona koji bi zamenio postojeću flotu F-16 i koji po svojim karakteristikama bio između 4. i 5. generacije borbenih aviona, izjavio je 17. februara komandant USAF general Čarls Braun na virtuelnom okruglom stolu koga je organizovalo udruženje Defense Writers Group. General Braun se zalaže da USAF u budućnosti ima mešovitu flotu taktičkih borbenih aviona i želi da se o tome započne diskusija u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << odbrane.
Prema zamisli komandanta RV SAD, napredni avion sasvim novog koncepta pripadao bi 4,5 ili kako se general izrazio ‘’5-’’ generaciji, koji bi bio odgovarajući i za upotrebu u sukobima niskog intenziteta. Kao glavna i najvažnija karakteristika naveden je OMS, odnosno da avion poseduje otvorene sisteme misije (Open Mission Systems) što omogućuje softverske nadogradnje koje trenutno nisu izvodljive na borbenim avionima F-16. Cilj je da se podaci o novim realnim pretnjama neophodni za najvažnije sisteme misije, ažuriraju u vremenu od nekoliko minuta, što do sada nije bilo moguće.
Do sada je USAF na upotrebu primio oko 250 F-35A od planiranih 1753 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Takođe, naznačeno je da bi se prilikom konstruisanja nove letelice primenila iskustva u radu na trenažnom avionu T-7 Red Hawk (misli se pre svega na digitalni inženjering) ali i iskustva iz programa NGAD (Next Generation Air Dominance) tj. razvoja američkog borbenog aviona 6. generacije za koga je u budućnosti predviđeno da potpuno zameni lovce F-15 Eagle i nadopuni flotu borbenih aviona 5. generacije F-22 Raptor.
RV SAD će takođe izvršiti studiju u kojoj će modelovanjem i simulacijama proceniti odgovarajuću kombinaciju taktičkih letelica koja bi pružila najviše mogućnosti. General Braun je rekao da će ova studija pružiti uvid u sposobnosti koje su potrebne RV SAD, broj potrebnih platformi kao i da li će borbeni avion sasvim nove konstrukcije pružiti tehnološki skok.
Interesantno je da je britanski Janes od neimenovanog bivšeg pilota USAF dobio informaciju da će u studiji biti korišćeni borbeni avioni tipa F-35 i A-10 ali i izviđačko-borbene bespilotne letelice MQ-9 Reaper.
Iako su mnogi mediji preneli kako su SAD već odlučile da razviju novi borbeni avion za zamenu F-16 i istovremeno proglasili da je F-35 propali projekat, komandant USAF je naglasio da svaka odluka o tome da se ide u novi projekat mora imati odobrenje Kapitol Hila i Pentagona, da želi da Pentagonova kancelarija za procenu troškova i evaluaciju programa CAPE (Cost Assessment and Program Evaluation) bude uključena u studiju koja bi zatim dovela do toga da se prva finansijska sredstva nađu u budžetu za fiskalnu 2023. godinu. CAPE je veoma uticajna organizacija koja se obično zalaže za jeftinija rešenja i često se protivi odlukama o budžetu.
USAF trenutno poseduje 933 F-16 čija je prosečna starost preko 30 godina / Foto: USAF Uključivanjem kancelarije CAPE, u procenu bi se samim tim uključilo i Ministarstvo odbrane a Braun predviđa otpor ovoj ideji u različitim krugovima, ne misli da će se svako složiti sa onim što kaže ali želi da ima početnu tačku kao polaznu tačku i dijalog šta je ta najbolja kombinacija borbene flote dve generacije borbenih aviona. General se zapitao zašto se, ako postoje mogućnosti, ne bi napravilo nešto još sposobnije a da to bude jeftinije i brže i zalaže se da se ne kupuje već gotov proizvod već da se sagleda još nešto što može da se izgradi.
Aviation Week je podsetio da je izlaganje komandanta USAF prvi put da je jedan zvaničnik ovog vida oružanih snaga SAD govorio o uvođenju u upotrebu drugog tipa borbenog aviona 4. generacije i da je u januaru prošle godine bivši glavni čovek za nabavke RV SAD Vil Roper otkrio da će tekuća studija USAF dovesti do dogovora da li se ide na kupovinu novoproizvedenih F-16. Međutim general Braun je sada izjavio da još nije uveren da je F-16 prava opcija i da želi da se ipak napravi nešto novo i drugačije što nije F-16 i što može imati znatno brže vreme reakcije kao i digitalni pristup izvršavanju zadataka. Ali naglasio je i da je otvoren za procenu i drugih platformi kako bi se videlo koja je prava kombinacija borbenih aviona vazduhoplovnih snaga. Takođe, on je napomenuo da on može samo dati preporuku ali da nema konačan glas i da mora da radi sa Ministarstvom odbrane i Kongresom.
RV SAD trenutno poseduje oko 933 F-16 od kojih 782 jednoseda F-16C prosečne starosti 29,7 i 151 dvosed F-16D prosečne starosti 30,43 (podaci o starosti su zaključno sa datumom 30.9.2020.). Kako je u decembru prošle godine preneo Aviation Week u internim dokumentima USAF postoje naznake da je planirana nabavka samo 1050 F-35A što je veliko smanjenje u odnosu na planiranih 1763 aviona. Ipak navodi se da iz RV SAD nisu zvanično saopštili da će odstupiti od prvobitno planirane brojke. U svetu je do danas 13 država (bez Turske) naručilo 712 aviona od kojih 588 F-35A, isporučeno je 185 F-35A i B a za sada postoji potencijal da još 4 države naruče još 207-222 primerka.
Skup za sukobe niskog intenziteta / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Ulaganje u još jedan tip borbenog aviona sigurno bi bilo teško progurati u Kongresu jer se u proizvodnji već nalazi nekoliko tipova vojnih vazduhoplova na koje odlazi značajan deo odbrambenog budžeta. I sam komandant USAF je postavio pitanje da li će biti novca za razvoj aviona kojeg on predlaže i podsetio da je tu projekat NGAD, projekat razvoja nove 6. generacije borbenog aviona. Braun takođe smatra da, ako bi se zbog NGAD-a morali žrtvovati postojeći programi, da to neće biti F-35 već neki drugi razvojni projekti.
Pored toga što američki vojni i politički zvaničnici nisu i verovatno neće odustati od daljeg razvoja i nabavki F-35, može se reći da je kompanija Lokid Martin sada pod nekim vidom pritiska da se smanje operativni troškovi i poveća pouzdanost i dostupnost njihovog aviona u inventaru USAF u kome sada razmišljaju o razvoju sasvim novog borbenog aviona 4,5 (5-) generacije koji bi bio jeftinije rešenje od F-35A.
U Lokid Martinu (LM) nisu sedeli skrštenih ruku, portparol menadžemnta kompanije Ken Merčant izjavio je da je Pentagonu poslat novi predlog za zaključivanje ugovora o logističkoj podršci floti aviona F-35 kojim bi se unapredila dostupnost rezervnih delova, skratilo vreme za popravke i smanjila cena sata naleta. Do 2025. nastojaće se da se sadašnja cena časa naleta od oko 36000 dolara smanji na 25000 a to će se, između ostalog, ostvariti i putem formiranja nekoliko dodatatnih logističkih centara sa uskladištenih delovima kako se ne bi trošilo vreme na njihovu isporuku. Takođe LM namerava da prenese licence za servisiranje pojedinačnih sistema F-35 vojnim tehničarima.
Moguće je da bi jedan od predloga bio i nabavka novih F-16 Block 70 / Foto: Lokid Martin Sadašnja situacija sa snabdevanjem rezervnim delovima i softverom za F-35 uopšte nije jednostavna, postoji specijalni logistički sistem koji uz pomoć veštaćke inteligencije, pravi lanac snabdevanja rezervnim delovima, opremom, softverom i svim ostalim potrebnim stvarima za održavanjem aviona. Takav sistem se pokazao neefikasnim jer se dešavalo da nakon naručivanja rezervnih delova ne dođe do planirane isporuke zbog toga što je sistem sagledavao i procenjivao očekivane potrebe za vremenski period od nekoliko decenija što nije zadovoljavalo realne zahteve USAF. Zbog toga se dešavalo da je vojska uz pomoć 3D štampača sama pravila delove što je izazvalo negodovanje u Lokid Martinu iz koga su zapretili da će, ako se to nastavi, ukidati garancije.
Američka vojska imala je pritužbe protiv Lokid Martina i zahtevala je da se uspostavi normalan plan snabdevanja komponenata koje su naručene ali umesto da se samo ispoštuju postojeći ugovori, kompanija sada nudi novi sporazum koji bi mogao da izazove nove troškove. Iz LM tvrde da novih izdataka možda neće biti i da bi se novim ugovorom najzad uštedelo. Međutim u vazduhoplovnoj borbenoj komandi USAF (Air Combat Command) su saopštili da još uvek nisu uvereni da će se to dogoditi.
Glavno pitanje koje se sada postavlja da li je F-35 u manjoj ili većoj meri promašaj i da li su bila nerealna očekivanja da u USAF avion potpuno zameni lovce-bombardere F-16 ali i jurišnike A-10. Istovremeno se to pitanje može postaviti i u slučaju zamene drugih borbenih aviona, pre svega u vazduhoplovnim snagama američke Mornarice. Da su u USAF potpuno zadovoljni sa F-35A pitanje da li bi se u proteklih nekoliko godina razmišljalo o jeftinijem i pristupačnijem borbenom avionu čija bi upotreba u sukobima niskog intenziteta bila racionalnija. Istovremeno Mornarica je, i pored F-35C nastavila da nabavlja Super Hornete kao i usko specijalizovane EA-18G Growler.
Da li će se, kao i u slučaju F-22 koji nikada nije sasvim zamenio lovce F-15, dogoditi da F-35 ne zameni F-16 i da će se morati konstruisati novi avion (ili čak nabaviti novoproizvedeni F-16) videće se u narednih par godina. USAF je već bio prinuđen da zbog starosti flote F-15 i potrebe njihove zamene   nabavi F-15EX. Podsetimo, prvobitno je bilo planirano da 750 F-22 Raptor potpuno zameni F-15 ali je na kraju, usled troškova razvoja i cene aviona, nabavljeno samo 187 serijskih F-22. USAF za sada poseduje oko 250 F-35A koji su isporučivani u proteklih 15 godina, avion se za to vreme pokazao problematičnim i skupim za korišćenje ali je još jedno od glavnih pitanja da li američka vojna industrija može razviti dostojnu zamenu za F-16 koja bi istovremeno bila jeftina i dovoljno sposobna.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post USAF razmatra razvoj novog borbenog aviona koji bi zamenio F-16; da li je time potvrđen neuspeh projekta F-35? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.