Izvor: RTS, 02.Maj.2021, 11:39

UNS uoči Svetskog dana slobode medija: Novinari su prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana

Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari će pamtiti po nasilju nad kolegama na demonstracijama, vraćanju sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije na početak, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića, navodi se u Proglasu Udruženja novinara Srbije, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.
Iz UNS-a navode da su, uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mediji imali u borbi protiv koronavirusa, novinari i medijski radnici bili prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana.
Trpeli su brojne fizičke napade, uništavanje opreme, uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije.
"Vlast i vlasnici medija nedozvoljenim pritiscima su pokušavali da slabe nezavisnost medija, a ekonomski pritisak nastavio se i daljim sunovratom projektnog sufinansiranja, kroz koji se, suprotno propisima, novac građana ponovo deli konstantnim kršiocima Kodeksa novinara Srbije", stoji u Proglasu UNS-a.
Kako se navodi, UNS zahteva da "ministarka kulture i informisanja Maja Gojković počne da se bavi medijskim resorom, imenuje državnog sekretara i započne komunikaciju s novinarima" i dodaju da zahtevaju od Maje Gojković da "odustane od opasne ideje da se pojam novinara zakonski definiše".
Iz UNS-a zahtevaju i da Vlada Srbije podrži Komisiju za istraživanje ubistava novinara kako bi bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića, kao i da bi se rasvetlile okolnosti smrti Dade Vujasinović. Naveli su da očekuju da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije okonča do kraja godine.
UNS traži i da Specijalno tužilaštvo za zločine OVK istraži i procesuira ubistva i otmice počinjene nad 17 novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine.
U Proglasu se zahteva i da se u izradi propisa predviđenih medijskom strategijom zaštiti autorsko pravo i zaustavi krađa autorskog dela novinara, kao i efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka i ucena nosilaca javnih funkcija i vlasnika medija.
UNS zahteva od lokalnih moćnika da odustanu od pritisaka i diskriminacije lokalnih medija, kao i da se javni novac propisno i pravedno raspodeljuje u cilju očuvanja medijskog pluralizma i tačnog i objektivnog informisanja građana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proglas Udruženja novinara Srbije povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija

Izvor: JUGpress.com, 02.Maj.2021

BEOGRAD..Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari će pamtiti po nasilju nad kolegama na demonstracijama, vraćanju sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije na početak, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića...Proglas UNS-a povodom 3. maja,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.