Izvor: B92, 14.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNICEF: Deca ugrožena siromaštvom

Beograd -- U Srbiji je oko 300.000 dece ugroženo siromaštvom, izjavila je direktorka UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg.

Ona je na konferenciji posvećenoj zaštiti prava deteta održanoj u beogradskom hotelu "Best vestern" navela da oko 150.000 dece u Srbiji živi ispod linije siromaštva, dok je isto toliko njih na bilo koji način ugroženo nemaštinom. "Najugroženija su romska deca. Svi parametri koji ukazuju na siromaštvo kod njih su u mnogo većoj meri zastupljeni nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod ostatka populacije", istakla je Rajhenbergova.

Ona je istakla da tri puta više romske dece umire pre pete godine života nego što je nacionalni prosek u Srbiji.

Rajhenbergova je dodala da je među decom romske populacije neuhranjenost dva puta češća nego kod ostale dece u Srbiji.

Šef operativnog sektora Delegacije Evropske komisije u Srbiji Ferenc Simon istakao je da je Srbija tokom 2007. godine postigla značajan napredak u unapređenju prava dece, ali da i dalje veliki problem predstavlja diskriminacija socijalno ugroženih grupa, pre svega romske populacije i dece sa posebnim potrebama.

Kao primer za to da deca sa posebnim potrebama u Srbiji nemaju uslove da u poptunosti ostvare svoja prava i mogućnosti, Simon je naveo podatak da je samo 15 odsto te dece uključeno u obrazovni sistem.

Državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike Ljiljana Lučić istakla je da je u reformskom procesu tokom 2007. godine najviše urađeno u segmentu institucionalne zaštite dece bez roditeljskog staranja.

"U ustanovama socijalne zaštite boravi oko 800 dece bez roditeljskog staranja, a sve veći broj njih smešta se u hraniteljske porodice gde je trenutno zbrinuto 3.800 dece".

Prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, broj dece smeštene u hraniteljske porodice raste iz meseca u mesec. Takvim vidom socijalne zaštite u oktobru bilo je obuhvaćeno 3.417 dece bez roditeljskog staranja.

Konfenciju "Inplementacija, zaštita i praćenje prava deteta na lokalnom nivou: dosadašnje iskustvo i budući izazovi" organizaovali su Savet za prava deteta i UNICEF u saradnji sa Evropskom komisijom u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UNICEF: Oko 300.000 dece u Srbiji ugroženo siromaštvom

Izvor: Blic, 14.Mar.2008

U Srbiji je oko 300.000 dece ugroženo siromaštvom, nema adekvatnu zdravstvenu zaštitu i uslove da stekne kvalitetno obrazovanje, izjavila je danas direktorka UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg.....Ona je navela da oko 150.000 dece u Srbiji živi ispod linije siromaštva, dok je isto toliko njih na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.