UKAZAO SE KRST NA DRVETU SA ČUDNOM ENERGIJOM

Izvor: Kurir, 25.Jun.2011, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKAZAO SE KRST NA DRVETU SA ČUDNOM ENERGIJOM

BUJANOVAC - Predskazanje ili slučajnost?! Vlatko Tasić iz Bujanovca mislio je da će mu prošla subota biti dan kao i svaki drugi.

BUJANOVAC - Predskazanje ili slučajnost?!

Vlatko Tasić iz Bujanovca mislio je da će mu prošla subota biti dan kao i svaki drugi. Ustao je i izašao ispred kuće da iscepa drva koja je dan ranije njegov otac posekao u šumi u selu Sejače, nedaleko od manastira Prohor Pčinjski. Međutim, prikaz krsta na jednom od panjeva cera oduzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mu je dah.

Sekira zastala u vazduhu

- Posle nekoliko zamaha i isečenih panjeva, osetio sam neopisivu malaksalost i vrtoglavicu. Otac je video da se teturam i pritrčao mi je u pomoć. Zastao sam sa sekirom podignutom u vazduhu i pogledao u zemlju. Malo je reći da sam bio šokiran onim što sam video. Na jednom od panjeva jasno se video krst - priseća se 27-godišnji Vlatko, koji veruje da je ovo znak upozorenja za Srbe na jugu zemlje.

- Čini se kao da je jedan deo drveta izgoreo. Siguran sam da se znak nije pojavio bez razloga na ceru, koji je drvo badnjak. On predstavlja božanstvo svoje vrste koje se spaljuje da bi ponovo oživelo - objašnjava Vlatko, kome komšije i prijatelji svakodnevno dolaze u posetu kako bi videli „čudo na panju“.

- Mnogi vernici koji su videli panj veruju da ovo znači nestanak srpskog naroda s prostora Kosova, ali i njihov povratak na ovu, za mnoge Srbe svetu zemlju - tvrdi Vlatko.

Najava časnog krsta

Profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu Dimitrije Kalezić kaže za Kurir da je cer, badnjak, najava časnog krsta Hristovog. Mnogi vernici, pak, naglašavaju posebnu ulogu badnjaka kao neke vrste zaštitnika ognjišta. Badnjak je povezan sa sunčevim ciklusom i predstavlja deo poštovanja sunca. Spaljivanjem hrasta (svetog drveta) iz vatre se rađalo novo sunce i zato je to proslavljano u krugu ognjišta.

Kalezić: Prikaz Svetog duha

- S obzirom na to da još nije proglašen za relikviju i da crkva nije dala objašnjenje za tu pojavu, savetujem im da sačuvaju cer. Krst se sigurno  nije pojavio bez razloga, a mnogi ovakve i slične pojave povezuju sa prikazom Svetog duha. Teško je dati konačnu reč. Taj deo panja treba da odnesu u crkvu i da vide šta će im crkveni velikodostojnici reći - kaže Profesor na Bogoslovskom fakultetu Dimitrije Kalezić.

Čuda među Srbima

jul 2007.

Na mestu nekadašnje crkve u okolini Blaca na preseku odsečenog drveta ukazao se lik svetog Save.

avgust 2008.

Žitelji sela Rudovci kod Lazarevca tvrde da se na kori drveta predskazala sveta Petka. Ovo mesto postalo je cilj hodočašća, a vernici tvrde da slika u drvetu ima isceliteljsku moć.

oktobar 2008.

Na starom drvetu topole, na mestu sa kojeg je odsečena deblja grana, u dvorištu Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima učenici osnovne škole koja se nalazi u blizini dvora prepoznali su lik Bogorodice.

februar 2009.

Proplakala ikona Bogorodice u novosagrađenoj crkvi u kragujevačkom naselju Aerodrom.

jul 2009.

Čudo u selu Donji Adrovac kod Aleksinca - na brestu pored puta, na kori drveta, jasno se ukazao lik svete Petke, niz čije se lice slivaju suze.

jun 2010.

Na jasenu u centru Bijeljine, na mestu odsečene grane, ukazao se Hrist, a pripadnici različitih konfesija svakodnevno hodočaste na ovo mesto.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.