UČEŠĆE NA TENDERIMA PAPRENO KOŠTA

Izvor: Kurir, 09.Avg.2010, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UČEŠĆE NA TENDERIMA PAPRENO KOŠTA

BEOGRAD - Lakše je dobiti na lutriji nego izvući pare od države! Učešće na tenderima za javne nabavke spada među skuplje „sportove“ u Srbiji, jer se ne treba boriti samo s konkurencijom i podmitljivim činovnicima, već i sa sporom državnom administracijom.

BEOGRAD - Lakše je dobiti na lutriji nego izvući pare od države!

Učešće na tenderima za javne nabavke spada među skuplje „sportove“ u Srbiji, jer se ne treba boriti samo s konkurencijom i podmitljivim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << činovnicima, već i sa sporom državnom administracijom.

Naime, radi obaranja tendera za javne nabavke i zaštitu svojih prava nezadovoljni učesnik mora da uplati državi 60.000 dinara, a da pri tom niko ne garantuje kad će mu taj novac biti vraćen. Tako se dešava da firma koja učestvuje na desetak tendera najednom ostane kraća i za 6.000 evra, tvrdi sagovornica Kurira.

- Tenderi su tako loše skrojeni da svako može da ih sruši. Ne znam samo da li je posredi neznanje ili su u pitanju namerne tehničke greške. Zbog takvog stanja u javnim nabavkama firme koje ne koriste političke i finansijske načine da dobiju posao najčešće zarobe svoj novac - kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da je zbog sunovrata dinara bilo kom preduzeću u Srbiji teško da izdvoji na stotine hiljada dinara, za koje nije sigurno da li će ih i kada videti.

- Sam rizik da komisija ne odobri obaranje tendera je dovoljno veliki. A kad se tender poništi, mesecima morate da obijate pragove ne bi li vam vratili vaš novac, jer se činovnici prave ludi. To su maheri u prebacivanju nadležnosti - zaključuje ona.

U Upravi za javne nabavke ističu da firma ima pravo na refundaciju svog novca ukoliko je usvojena njena žalba na rezultat tendera i ukoliko je na vreme zatražila povraćaj para.

- Troškove nastale povodom zaštite prava ponuđaču nadoknađuje naručilac tendera, bez obzira na to da li je rešenje o usvajanju zahteva doneo on ili je to učinila republička komisija u drugom stepenu - navodi Daliborka Srećkov, šef odseka.

Aleksandra Medaković

Naručilac plaća

Ako naručilac tendera ne odgovara na zahtev za povraćaj para koji je blagovremeno dostavljen, oštećena firma treba da se obrati Republičkoj komisiji za zaštitu prava. On donosi odluku kojom obavezuje naručioca da u roku od 15 dana nadoknadi troškove ponuđaču. Zakonodavac je predvideo da naručilac vrši refundaciju iako pare za obaranje tendera idu u budžetsku kasu, jer je to neka vrsta sankcije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.