U znak protesta spalili diplome

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Okt.2009, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U znak protesta spalili diplome

Kragujevac -- Naučnici iz kragujevačkog Centra za strna žita spalili diplome protestujući zbog neisplaćenih zarada i, kako kažu, neodgovornog odnosa države prema Centru.

Oni smatraju da je na primeru njihovog Centra jasno vidljiva nebriga države za nauku i zahtevaju da nadležni, po hitnom postupku, preduzmu mere za normalizaciju rada. Spaljivanjem diploma i naučnih priznanja zaposleni u Centru za strna žita želeli su, kažu, da skrenu pažnju javnosti na neodgovoran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnos države kao vlasnika, prema toj ustanovi.

Oni navode da su bili primorani na ovakav čin.

"Ovo je za nas tužan čin, jer sve ono što smo sticali sada spaljujemo", rekao je predsednik Samostalnog sindikata tog centra Blagoje Kovačević pre spaljivanja diploma ispred upravne zgrade instituta.

Isplata 10 zaostalih zarada, prvi je zahtev zaposlenih u protestu, međutim, oni insistiraju i na deblokadi poslovnog računa.

Račun Centra blokiran je zbog 22 miliona dinara koja potražuje izvođač radova na sanaciji zgrade koju nikada nije uradio, o čemu svedoče podrumske prostorije koje je trebalo da budu pretvorene u laboratorije.

Zato, sindikalni lideri insistiraju da se ubrza postupak revizije ovog predmeta pred Vrhovnim sudom, jer smatraju da proces nije vođen nepristrasno.

"Neka vlada kaže da li joj je potreban institut za poljoprivredu u centralnoj Srbiji", rekao je Kovačević i naveo da proizvodnja kukuruza i pšenice u centralnoj Srbiji čini 60 odsto ukupne proizvodnje u Srbiji i neće biti dobro da taj deo Srbije ostane bez instituta.

Centar za strna žita najstarija je naučno-istraživačka ustanova tog tipa na Balkanu oblasti poljoprivrede.

U ovoj ustanovi nastalo je oko 90 novih sorti pšenice, ječma, ovsa i raži.

Posle 111 godina rada, Centru preti gašenje, a zaposleni kažu da to neće dozvoliti i zahtevaju od nadležnih strateški plan za nastavak rada ove ustanove.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici spaljuju diplome

Izvor: Blic, 02.Okt.2009

Kragujevac - Većina zaposlenih u Centru za strna žita u Kragujevcu danas će javno da spale svoje diplome, doktorske disertacije i naučne radove. ..Revoltirani uslovima u kojima rade, zastarelom opremom u laboratorijama, blokiranim računom i platama koje ne stižu na tekuće račune, juče su u biblioteci...

Nastavak na Blic...

Zaposleni u "Centru za strna žita" spalili sve stručne diplome

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2009

KRAGUJEVAC - Zaposleni u Naučno-istraživačkom institutu Centar za strna žita u Kragujevcu spalili su danas svoje diplome, naučne radove, disertacije i priznanja zbog "neodgovornog odnosa Vlade Srbije koja je osnovala institut"..."Ovo je za naš tužan čin jer sve ono što smo sticali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Diplome na lomači

Izvor: RTS, 02.Okt.2009

Zaposleni u institutu "Centar za strna žita" u Kragujevcu spalili svoje diplome, naučne radove, disertacije i priznanja i traže da se Vlada izjasni o tome da li joj je potreban institut za poljoprivredu u centralnoj Srbiji. Sindikat traži isplatu zaostalih zarada i deblokadu računa...Ispred upravne...

Nastavak na RTS...

Stručnjaci spalili diplome

Izvor: Mondo, 02.Okt.2009

Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita zapalili su diplome i naučne sertifikate u znak protesta zbog neodgovornog odnosa države prema toj naučno istraživačkoj ustanovi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.