Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U većini hramova SPC na Kosmetu obeležen Veliki petak

KOSOVSKA MITROVICA, GRAČANICA - Iznošenjem plaštanice koja simbolizuje polaganje Hrista Spasitelja u grob, u većini manastira na Kosovu i Metohiji obeležen je Veliki petak.

Večernju službu sa iznošenjem plaštanice u manastiru Gracanica  služio je administrator Eparhije raško-prizrenske vladika Atanasije, uz sasluženje sveštenika ove Eparhije.

Obračujuci se okupljenim vernicima Atanasije je rekao da treba da uzmemo svoj krst, sa njim da idemo, jer će "on biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << naše spasenje" i pozvao da se ide za Hristovim Jevanđeljem i Hristovom crkvom.

“Neka bi nas Gospod udostojio da se dosledno poklanjamo njegovome stradanju kao što trebamo. Klanjamo se stradanju tvome, poklanjamo se stradanju tvome Hriste na krstu, poklanjamo se raspeću tvome, pokaži nam i tvoje slavno Vaskrsenje, da nikad ne zaboravimo u životu i istoriji da je tajna vaskrsenja uvek kroz krst”, rekao je vladika Atanasije i dodao da “vakrsenje ne biva bez smrti, ni Vaskrs bez Velikog petka”.

Večernja služba sa iznošenjem plaštanice služena je i u manastiru Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i u manastiru Banjska na severu Kosmeta.

Na Veliku subotu u osam sati počinju jutarnja liturgija i Statije. U ponoć u manastirima biće služena vaskršnja Liturgija.

Posle sedam godina, u hramu svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, na Vaskršnji ponedeljak biće služena sveta arhijerejska liturgija.

Posle liturgije, ispred hrama biće izveden prigodan umetnički program i postavljena trpeza.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.