Izvor: RTS, 09.Feb.2021, 14:08

U topličkom kraju izumiru mali proizvođači vina, kako preokrenuti takav sumoran trend

Zahvaljujući velikim proizvođačima i dvema vinarijama u Gojinovcu i Donjoj Jošanici, topličko vinogorje se na velika vrata, u poslednjih desetak godina, vratilo na vinogradarsku mapu Srbije, a njihova vina se već sada izvoze i na sva svetska tržišta. Za razliku od njih, mali i srednji proizvođači, retko se odlučuju na proširenje zasada ili na neki iskorak u proizvodnji i plasmanu vina.
Desetine hektara novih zasada vinove loze, najsavremenije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vinarije u kojima se proizvodi kvalitetno vino, najčešće od autohtone sorte prokupac – nova je realnost u Toplici, koju su u prethodnoj deceniji kreirali sada već veliki proizvođači vina i grožđa u Gojinovcu i Donjoj Jošanici.

I dok njihovi zasadi i proizvodnja rastu iz godine u godinu, malih i srednjih proizvođača je sve manje, a vino se uglavnom proizvodi za sopstvene potrebe.
"Ovde je svaka kuća imala nekad vinograd, sad se to svelo, ja mislim, na samo četiri. Uglavnom radna snaga, to je, selo se ispraznilo, slabo i rade poljoprivredu, retko ko radi, to je sve napušteno", kaže Miodrag Đuričić, vinogradar iz Đurovca.
I u Velikoj Plani, nekadašnjem selu vinara i vinogradara, slična situacija. Slaviša Maletić sa sinom Nemanjom obrađuje oko hektar i trideset ari vinograda i jedni su od retkih proizvođača koji su nastavili porodičnu tradiciju, dužu od jednog veka.
"Ja imam ljubav prema vinogradu i sve dok to traje, ja ću da ga gajim, moj sin, nadam se sutra i njegova deca", kaže Slaviša Maletić, vinogradar iz Velike Plane.
Nemanja Maletić dodaje da vidi sebe kao nekog ko će biti prepoznatljiv po svojoj proizvodnji, po svom kvalitetu, jer je u to uloženo mnogo truda i vremena.
Da je u vinogradarskoj proizvodnji potreban novi zamah, koji je nemoguće izvesti bez značajne podrške države, koja je i najizdašnija baš u ovoj oblasti, slažu se i poljoprivredni stručnjaci.
"Da bi mogli da ostvare subvencije, obaveza svih poljoprivrednih proizvođača, fizičkih lica, pravnih lica, preduzetnika, koji imaju više od deset ari pod vinovom lozom, da se upišu u vinogradarski registar", ističe Magdalena Todorović, savetodavac u PSSS u Prokuplju.
Slavna vinogradarska prošlost u Toplici seže vekovima unazad, ali ako se izuzme nekoliko svetlih tačaka, stvarnost je gotovo poražavajuća. Uz veoma optimistične procene, loza se trenutno gaji na samo nekoliko stotina hektara, što je i do dvadeset puta manje nego pre nekoliko decenija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.