U susret bratimljenju

Izvor: Danas, 23.Mar.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret bratimljenju

Donji Milanovac -

Dele ih kilometri i granica, ali spajaju potrebe i problemi koje su zajednički za mlade u Srbiji i Makedoniji. Smatrajući da zajedničkim radom mogu da postignu više i da u saradnju uključe i druge sportske klubove, obrazovne ustanove, kulturno umetnička društva, za njih je realan sled bilo potpisivanje memoranduma o saradnji između Inicijative mladih "Hoću! Mogu!" iz Donjeg Milanovca i Društva za promociju kulturnih vrednosti u Pelagoniji "Markukule" iz Prilepa.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Zajednički cilj mladih Prilepa i Donjeg Milanovca utvrđen je kroz planiranje i realizaciju aktivnosti edukativnog, sportskog i kulturnog karaktera, kontinuirano praćenje potreba mladih i iznalaženje adekvatnih rešenja, učešće na međunarodnim i domaćim manifestacijama i promociju aktivnosti na društvenim mrežama.

- Ovo je tek početak, jer nam u skorije vreme sledi potpisivanje memoranduma o saradnji i sa organizacijom mladih iz Velesa, o čemu smo razgovarali sa delegacijom iz opštine Veles. Bili su naši gosti, upoznali smo ih sa radom Inicijative mladih i dogovorili da memorandum o saradnji potpišemo u Velesu, kada ćemo konkretizovati pravce saradnje na polju obrazovanja, sporta i kulture koji treba da dovedu i do bratimljenja naših opština, rekao nam je predsednik IM "Hoću! Mogu!" Petar Jovanović.

- Razmena iskustava, sport, kultura, zajedničke manifestacije, zajedničko apliciranje na projektima, neformalno obrazovanje predstavljaju tek deo onoga što želimo zajedno da radimo, objašnjava Aleksandar Saveski, predsednik Studentskog parlamenta Tehnološko-tehničkog fakulteta, naglašavajući projektne mogućnosti Erasmusa +.

- Imamo bogato iskustvo na domaćim i stranim projektima, izradi, apliciranju i implementaciji i spremni smo da to iskustvo podelimo sa mladima iz Donjeg Milanovca i da kao partneri kreiramo zajedničke projekte i apliciramo kod različitih donatora, rekao je Nikola Georgiev iz odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.

Mladima Donjeg Milanovca, Prilepa i Velesa očigledno nije trebalo mnogo da pronađu zajednički jezik, a kako mladi svet u regionu muče manje-više iste muke, ni formiranje Balkanskog foruma mladih nije nedostižno, smatra Petar Jovanović.

- Potreban nam je takav vid organizovanja radi lakšeg i bržeg protoka informacija među mladima bitnim za obrazovanje, studiranje u inostranstvu, zajedničke evropske projekte, profesionalno napredovanje. Mnogo mladih u našoj zemlji i zemljama u okruženju i ne zna šta im je sve dostupno, a time i ne koristi date mogućnosti. Želimo to da promenimo, ističe Jovanović.

I domaćini i gosti smatraju da će međusobnom saradnjom motivisati mlade u planiranju i realizaciji međunarodne saradnje kako bi na taj način ponudili realna i sistemska rešenja za probleme mladih na lokalnom i nacionalnom nivou i u jednoj i u drugoj zemlji, ali i da se podigne nivo informisanosti mladih i šire javnosti o problemima mladih i o mogućim rešenjima i šansama za zadovoljenje njihovih potreba.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.