U subotu protest solidarnosti Roma

Izvor: B92, 02.Sep.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U subotu protest solidarnosti Roma

Beograd -- Romske NVO, partije i Savet romske manjine održaće u subotu protestnu šetnju u Beogradu zbog odluke Francuske da deportuje Rome poreklom iz Rumunije i Bugarske.

"Pozivamo sve ljude koji nisu rasisti i anticiganisti da nam se pridruže, rekao je na Jordan Vasić iz Demokratskog udruženja Roma.

"Širom Evrope pokrenuta je rasistička akcija raseljavanja Roma i u svetu je prisutan program anticiganizma. Zato smo pokrenuli inicijativu za osnivanje Pokreta za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << solidarnost Roma", rekao je Vasić u Medija centru.

Vasić je rekao da su Romi izloženi diskriminaciji u čitavoj Evropi, ali da je najgore u Mađarskoj gde je prošle godine bilo 16 napada na Rome u kojima je bilo šest žrtava, kao i da se i neki Romi u Beogradu "bude sa strahom da li su im bageri ispred kuće".

Jovana Vuković iz Regionalnog centra za prava manjina oštro je kritikovala odluku Francuske da protera Rome u matične države, rekavši da su Romi u toj zemlji izloženi sistematskoj stigmatizaciji i dikriminaciji.

"Romi su u Francuskoj izloženi medijskom linču. Francuski mediji prepuni su stereotipa o Romima koji su prikazani kao lenjivci i kriminalci. Francuska, koja se diči slobodarskom tradicijom, istakla je cenu za ljudsko dostojanstvo i ljudska prava, jer Romima nudi novac za povratak u matične države", rekla je Vukovićeva.

Ona je kazala je da su Romi iz Rumunije i Bugarske takođe građani EU i da se deportovanjem njima krši pravo na slobodu kretanja, što francuska vlast nevešto pokušava da pokrije medijskim linčom Roma.

Jovana Vuković je navela da ne vidi ni spremnost vlasti u Srbiji da kazni počinioce diskriminacije nad Romima.

Srđan Šain iz Romske partije pozvao je predsednika Srbije Borisa Tadića da pokrene inicijativu da se na evropskom nivou osnuju institucije koje će se efikasno boriti protiv diskriminacije Roma i za njihovu integraciju.

"Romska zajednica se u Evropi suočava sa diskriminacijom koju organizuju najviši državni funkcioneri i plašim se da to ne preraste u proces", rekao je Šain.

Bajram Haliti iz Novinsko-informativne agencije Roma rekao je da bi protiv Sarkozija trebalo podići optužnicu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu jer za zločine protiv čovečnosti nema opravdanja.

Haliti je pobrojao slučajeve diskriminacije Roma u Italiji, Finskoj i Francuskoj, ali je takođe istakao da je najgora situacija u Mađarskoj gde je protiv Roma "organizovan pravi lov na ljude" u kojem "nacističke garde" pucaju na Rome, a da počinioci nisu otkriveni.

Protestna šetnja će u subotu u 14 sati krenuti od Pionirskog parka preko Ambasade Francuske u Srbiji do predstavništva EU na Novom Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest Roma u subotu

Izvor: Blic, 02.Sep.2010

Udruženja Roma i nevladine organizacije organizovaće, u subotu 4. septembra, protest u Beogradu, povodom deportacije Roma iz Francuske, najavio je danas predsednik Demokratskog udruženja Roma Jordan Vasić...Prema Vasićevim rečima, okupljanje je predviđeno za 14:00 časova ispred Pionirskog parka,...

Nastavak na Blic...

Protestna šetnja u Beogradu zbog deportacije Roma iz Francuske

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Sep.2010

BEOGRAD - Romske nevladine organizacije, partije i Savet romske manjine održaće u subotu, 4. septembra, protestnu šetnju u Beogradu zbog odluke predsednika Francuske Nicolas Sarkozy da deportuje Rome poreklom iz Rumunije i Bugarske u matične države, najavljeno je u četvrtak.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.