U štalu sa fiskalnom kasom

Izvor: Politika, 02.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U štalu sa fiskalnom kasom

Izdavanje fiskalnih računa je dupliranje posla, jer već postoji zakonska obavezu da se vlasniku lečene životinje izda klinički blok, u kome je sadržana i cena usluge i poreska osnovica, ističu veterinari Kolubarskog okruga

Valjevo – Budući da im država još nije isplatila novac za obavljene usluge u okviru programa obavezne zaštite domaćih životinja od zaraznih bolesti, veterinari Kolubarskog okruga bukvalno su pred finansijskom blokadom. Uz to, kako ističu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << funkcionisanje im je dodatno iskomplikovano odlukom Ministarstva finansija po kojoj su obavezni da pri odlasku na intervencije ponesu i fiskalnu kasu, radi izdavanja fiskalnih računa.

– Izgleda da niko nije razmišljao o tome da elektronska kasa, smeštena u terenskom vozilu, štali ili oboru, na visokim letnjim temperaturama i zimskim mrazevima ne može da funkcioniše – tvrdi za naš list Stojadin Vesić, potpredsednik regionalnog odbora veterinarske komore Srbije, dodajući da su njegove kolege iznenađene nametom troška za kupovinu kasa u trenutku kada su svima puna usta priča o štednji.

– Primera radi, svaka od 15 veterinarskih stanica u Kolubarskom okrugu, u kojima radi po deset veterinara, moraće da kupi najmanje pet fiskalnih kasa, budući da se intervencije u isto vreme obavljaju na različitim mestima. Budući da nam država duguje novac, mi se i bez ovog najnovijeg izdatka jedva dovijamo kako da kupimo gorivo i lekove. Drugo, izdavanje fiskalnih računa je nepotrebno dupliranje posla, jer smo po zakonu o veterini dužni, što i činimo, da posle svake intervencije izdamo vlasniku lečene životinje klinički blok, odnosno priznanicu koja u sebi sadrži sve elemente, od cene usluge do poreske osnovice – objašnjava Vesić i naglašava da ni u zemljama EU veterinari prilikom primarnih intervencija ne idu u štale i farme sa fiskalnim kasama, već po obavljenom poslu evidentiranje obavljaju u sedištima svojih službi.

Naš sagovornik upozorava da je dodatni problem i zahtev da vlasnici participiraju u finansiranju mera osnovne zaštite domaćih životinja.

– Na selu je velika besparica, mi veterinari to znamo iz iskustva, a to treba da znaju i u ministarstvima za poljoprivredu, trgovinu i finansije – upozorava Stojadin Vesić, dodajući da je u toku akcija prikupljanja potpisa, odnosno neka vrsta peticije, koja će biti upućena nadležnim ministarstvima, a kojom se traži stopiranje primene donetih odluka i mera.

Inače, u Kolubarskom okrugu radi 15 veterinarskih stanica i još toliko ambulanti u kojima je zaposleno 80 diplomiranih veterinara. Uz osnovnu preventivnu zaštitu oni se brinu o lečenju i zdravlju životinja: samo u sektoru govedarstva, reč je o više od 120.000 grla, što je 10 odsto ukupnog fonda u Srbiji. Kako ističu, posao obavljaju vrlo uspešno, i bez „pomoći” fiskalnih kasa.

B. Novović

[objavljeno: 02/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.