Izvor: Blic, 01.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U šta Vlada veruje?

U šta Vlada veruje?

Ova vlada je zanimljiva po tome koliko ne veruje u tržište. Prethodna je bila protiv tržišnog fundamentalizma, šta god da je to, ali ne baš i protiv tržišta. Ova vlada, međutim, veruje najviše u subvencije i, uopšte, u diskrecionu budžetsku politiku. Najnovija ideja jeste subvencionisana stambena izgradnja. Kao što je već uobičajeno, ideja je lansirana na konferenciji za štampu. Detalji će se znati kasnije.

Tek, Vlada će subvencionisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << banke da odobravaju stambene kredite po niskim kamatnim stopama. Nije sasvim jasno kolike će to one biti, ali ideja je da svakako budu realno negativne, to jest biće niže od inflacije. Ovu subvenciju će dobiti oni bračni parovi za koje će banke oceniti da bi mogli da otplaćuju stambeni kredit. Socijalni slučajevi će dobijati socijalne stanove.

E sada, zašto bi poreski obveznici subvencionisali stanove onima koji mogu da otplaćuju stambene kredite? Ukoliko je reč o socijalnoj politici, to ima smisla. Ukoliko nije, zašto se to radi? Tržište bi trebalo da je dovoljno i bankama i tim osobama da nađu način da usmere štednju u stambenu izgradnju.

Čak i ako država želi da subvencioniše stambenu izgradnju, verovatno je najgori način da to čini tako što subvencioniše kamate. Jer se time potpuno isključuje tržište. Staviće se na muku i centralna banka, koja ionako nema neke instrumente da utiče na kamate, a ovako ih svakako neće steći.

Zašto se to radi? Zato što se veruje da se tako mogu kupiti glasovi. Ova vlada ne veruje mnogo u tržište, osim ono političko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.