U srpskom Alkatrazu - sad i nikad više

Izvor: Glas javnosti, 09.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U "srpskom Alkatrazu" - sad i nikad više

POŽAREVAC -  Prvi zatvorenici bi na izdržavanje kazne u posebno odeljenje požarevačkog zatvora "Zabela" mogli da pristignu već krajem leta ili početkom jeseni, rekao je juče direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije Milan Obradović.

Obraćajući se predstavnicima medija, kojima je juče prvi (i poslednji) put omogućeno da fotografišu i zavire u unutrašnjost "srpskog Alkatraza", Obradović je napomenuo da će prvi stanari posebnog odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << KPZ u Požarevcu biti osuđenici za krivična dela organizovanog kriminala, ratnih zločina i terorizma.

- Ovo je jedinstvena prilika da vidite i snimite spoljašnost i unutrašnjost specijalnog zatvora u Požarevcu. Ovo je zatvor sa najvećim mogućim stepenom obezbeđenja u Srbiji. U njega više nikada neće moći slobodno da se uđe, a ne bih voleo da se iko od vas ovde nađe po nekom drugom osnovu - rekao je Obradović, dodajući da će radovi na tom objektu biti završeni za desetak dana.

U posebnom odeljenju, koje ima 60 ćelija i koji je najbezbedniji zatvor u Srbiji, kazne će izdržavati osuđenici za organizovani kriminal i najteža krivična dela.

Kako je istakao Obradović, posebno odeljenje u "Zabeli" je prvi zatvor sagrađen u Srbiji od 1987. godine, gradnja je počela 2005. godine, a najveći deo radova završen je tokom 2007. godine.

"Srpski Alkatraz" se prostire na 2.200 kvadratnih metara, ima više od 100 kamera koje 24 sata snimaju sve delove zatvora, okružen je zidom visokim šest metara i ima četiri stražarske kule.

Pored 60 uglavnom dvokrevetnih ćelija sa maksimalnim stepenom bezbednosti, u kojima će svaki zatvorenik imati svojih sedam kvadratnih metara prostora, tu su i zajedničke prostorije, ambulante, kuhinje i dvorišta prekrivena mrežom i opasana visokim zidom sa bodljikavom žicom na vrhu, po kome se kreću stražari, "zatvor u zatvoru" ima i najsavremeniji sistem video-nadzora.

Kamere nadziru sve ćelije, hodnike, zajedničke prostorije, dvorište kao i sve zidove i prilaze posebnom odeljenju, a pretres pri ulazu je više nego rigorozan.

Budući "stanari" posebnog odeljenja imaju na raspolaganju i telefon, ali će moći da telefoniraju samo najbližim članovima porodice i braniocima, a svi razgovori, osim sa advokatima i zaštitnikom prava građana, biće nadzirani.

U posetu im, takođe, mogu dolaziti samo branioci i članovi najuže porodice, ali neće moći imati mogućnost fizičkog kontakta s njima.

Osuđenici za ratne zločine i organizovani kriminal, koji će izdržavati kazne u posebnom odeljenju, u ćelijama će moći da imaju televizor, kao i kompjuter, ali bez mogućnosti pristupa Internetu.

Iako posebno odeljenje još nije potpuno završeno, novinari su, da bi ušli u njega, morali da prođu tri rigorozne kontrole, što će biti uobičajen postupak i kasnije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.