U skupštinskoj proceduri pet prosvetnih zakona

Izvor: Politika, 11.Jun.2013, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U skupštinskoj proceduri pet prosvetnih zakona

Matura umesto prijemnih ispita, nastava kod kuće i na daljinu, regulisan štrajk nastavnika...

Pred poslanicima Skupštine Srbije danas će se naći set od pet prosvetnih zakona, kojima se nakon pune dve decenije unosi niz novina u obrazovni sistem Srbije. Pojedini zakoni iz ovog paketa, čija je izmena predložena, na snazi su od 1992. godine, a nova rešenja morala su da se usklade da realnošću u učionicama i nedavno usvojenom Strategijom razvoja obrazovanja Srbije do 2020. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine.

Uprkos prednostima na koje neprekidno ukazuju predstavnici prosvetne vlasti, rasprava o ovim zakonima biće u senci nezadovoljstva sindikata prosvetnih radnika, koji su za sutra najavili protest ispred Ministarstva prosvete i zatražili ostavku ministra Žarka Obradovića. Sindikati smatraju i da predložena zakonska rešenja imaju neke dobre strane, među kojima su polaganje opšte mature za učenike srednjih stručnih škola, a uvaženi su i predlozi sindikata oko plaćanja prekovremenog rada i rasterećenja učenika smanjenjem broja časova.

A u iščekivanju rasprave, navešćemo koji se to zakoni menjaju posle dugo vremena i koje su ključne novine:

1. Zakon o obrazovanju odraslih – Srbija će prvi put dobiti jedan ovakav zakon, a značajno je i što se prvi put reguliše oblast neformalnog i informalnog obrazovanja (samostalno sticanje znanja, sposobnosti i veština u svakodnevnom životnom, radnom i socijalnom okruženju, priznavanje kompetencija i kvalifikacija stečenih neformalnim programima). Primenjivaće se od 1. januara 2014. godine, a biće formiran i registar svih institucija u ovoj oblasti.

2. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju – primenjivati će se od od školske 2013/2014. godine. Zakon o osnovnoj školi donet je daleke 1992. godine iako je menjan nekoliko puta do sada. Kao novine, uvodi se nastava kod kuće i na daljinu, čime je data mogućnost da roditelj, odnosno staratelj organizuje svom detetu osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje kod kuće. Propisano je vrednovanje kvaliteta rada škole. Prvi put se uređuje podela škola po tipu: postojaće javne i privatne, kao i strana, odnosno nacionalna (domaća).

3. Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju – takođe donet 1992. godine, a novi je u planu da se primenjuje od nove školske godine. Predlogom zakona je pojačana uloga lokalne samouprave, ali i celokupne društvene zajednice u raznim aspektima života i rada učenika i škole. Prepoznata je potreba da se pojača prevencija kada je u pitanju nasilje, alkoholizam, narkomanija, maloletnička delikvencija. Pojačana je uloga roditelja, kao i učeničkih organizacija u školama.

Zadržana su rešenja da u gimnaziji učenik može da ima do 31 čas nastave nedeljno, u stručnoj i umetničkoj školi do 33, osim u školi koja ostvaruje programe baletskog obrazovanja gde učenik može da ima do 41 čas. Nastava se izvodi u odeljenju do 30 učenika, a u jednom odeljenju mogu da budu najviše do dva učenika sa smetnjama u razvoju. Ovim zakonom se bliže uređuju ispiti na osnovu kojih se završava određeni nivo obrazovanja i to: opšta matura, stručna i umetnička matura, završni ispit srednjeg stručnog obrazovanja, specijalistički i majstorski ispit.

4. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – predloženo je osnivanje Agencije za obrazovanje i vaspitanje, koja bi pratila ispunjenja opštih principa i ciljeva, ostvarenja strateških pravaca razvoja i unapređenja celokupnog sistema obrazovanja i vaspitanja. Ovu agenciju bi osnivala vlada. Predlaže se formiranje škola vežbaonica radi unapređivanja osnovnog obrazovanja nastavnika, kao i da se ne može raspisati konkurs za prijem u radni odnos dok se ne ispita mogućnost preuzimanja zaposlenog koji ostane neraspoređen ili koji radi sa nepunom normom časova.

5. Zakon o izmenama i dopunama zakona o učeničkom i studentskom standardu – predlaže se povećanje zahteva u pogledu uspeha postignutog u toku studija, pa će uslov za stipendiju biti prosečna ocena 9 a ne 8,5 kao do sada. Radi zaštite materijalnog položaja studenata koji postižu visoke rezultate u toku studija, nije predloženo da se istovremeno izmeni i rešenje za studentski kredit, tako da je prosečna ocena najmanje 8,50 ostala i dalje uslov za oslobađanje od otplate dobijenog studentskog kredita.

-----------------------------------------------------------------------------------

Predložene novine

– finansiranje po broju učenika

– manji broj časova za osnovce

– nastavnik koji štrajkuje mora da drži čas 30 minuta

– nastava kod kuće i na daljinu

– javne, privatne, nacionalne i strane škole

– uslov za studentske stipendije prosek 9,00

Sandra Gucijan

objavljeno: 11.06.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Opozicija nezadovoljna obrazovnim zakonima

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jun.2013

Poslanici vladajućih stranaka ocenili su danas da predloženi set obrazovnih zakona donosi mnogo korisnih novina kojima će se unaprediti obrazovni sistem, dok opzicija kritikuje zakone, ocenivši da imaju niz manjkavosti kojima će đaci samo biti dodatno opterećeni. ..Poslanici danas raspravljali...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.