U školske klupe ove godine sešće 67.000 đaka prvaka

Izvor: BKTV News, 01.Sep.2018, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U školske klupe ove godine sešće 67.000 đaka prvaka

Oko 67.000 đaka sešće u ponedeljak prvi put u školske klupe.

Polazak u školu predstavlja veliku radost, ali i veliki stres za roditelje i za decu. Međutim, pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da roditelji i deca ne treba da se plaše polaska u školu već da ga sa radošću dočekaju, jer to će za prvake biti nastavak igre, druženja ali i druženje kroz igru.

FOTO: Shutterstock

"Roditelji ne treba da se plaše već da >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ohrabre svoje prvake, da odu na đačke priredbe. Deca školu treba da vide kao svoj drugi dom", rekla je Nedeljković za Tanjug.

Najveća briga roditelja je kako će se dete snaći u školi i da li je dovoljno spremno za školske obaveze, a psiholog Instituta za javno zdravlje Srbije "DR Milan Jovanović Batut" Vesna Tomić, kaže da bi roditelji kod deteta trebalo da razviju pozitivan odnos prema školi i prosvetnim radnicima, da ga zaintersuju za sticanje znanja i sve što se dešava u školi.

"Detetu nikako ne treba pretiti školom i učiteljem, jer će se kod njega razviti strah i negativan stav prema školi što će imati brojne štetne posledice, odraziće se na uspeh u školi i odnos sa drugom decom", kaže Tomić za Tanjug.

Ona roditeljima savetuje da sa decom razgovaraju o školi, učitelju, školskim drugovima kako bi dete znalo da u porodici ima sigurnost i razumevanje, ali i da ima određene odgovornosti. Pored toga, Tomić je rekla i da bi roditelji od samog početka trebalo da se dogovore sa decom u koje vreme će da uči i radi domaće zadatke.

FOTO: Pixabay

"Roditelji treba da od prvog dana nauče dete da ima svakodnevne obaveze i da treba da kontinuirano uči i radi. Poželjno mu je obezbediti radni kutak – prostor za učenje kako bi lakše formiralo radne navike", dodala je Tomić.

Roditelji, prema njenim rečima ne bi trebalo da se plaše upotrebe društvenih mreža, telefona i interneta, već da na njihovu upotrebu moraju obratiti pažnju.

"Posebnu pažnju roditelji treba da obrate na korišćenje savremenih tehnoloških pomagala - telefona, interneta, društvenih mreža. Ne treba se snebivati, već u poptunosti kontrolisati vreme i nacine njihove upotrebe, u cilju ocuvanja mentalnog zdravlja dece i sprecavanja brojnih problema usled njihove zloupotrebe", zaključila je Tomić.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

U školske klupe ove godine 67.000 đaka prvaka koje čeka puno novina

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2018

U školske klupe u ponedeljak, 3. septembra prvi put sešće 67.000 đaka prvaka, dok će u prvim razredima srednjih škola biti približni isti broj, 66.827 učenika...Kako su agenciji Beta rekli u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ove godine đake očekuje puno novina...Školskа...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.