U regionu 10.837 nestalih, od toga 3.600 Srba

Izvor: Akter, 31.Avg.2015, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U regionu 10.837 nestalih, od toga 3.600 Srba

Članovi Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše SFRJ izrazili su nezadovoljstvo zastojem u procesu traženja i identifikacija nestalih lica

"Porodice nestalih lica, članovi naše Koordinacije, izražavaju nezadovoljstvo zastojem u procesu traženja i identifikacija nestalih. Nedopustivo je da u Hrvatskoj, dvadeset godina nakon rata, postoje poznate grobnice i grobna mesta sa preko 300 lica srpske nacionalnosti koja nisu ekshumirana. Identifikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ekshumiranih lica idu sporo, a suđenja u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad Srbima su sramna", saopštila je danas povodom Međunarodnog dana nestalih lica ta Koordinacija.

Navodi se da je još gora situacija sa nestalim licima na Kosovu i Metohiji.

"Procesuiranja i suđenja za ratne zločine počinjene nad Srbima uopšte nema, kao ni ekshumacije i idetifikacije žrtava. Porodice  žrtava, članovi naše Koordinacijem traže da se ekshumiraju sve žrtve na poznatim grobnim mestima u Hrvatskoj, da se na Kosovu i Metohiji pokrenu istrage za otmice i ubistva i da se odgovorni adekvatno kazne", dodaje se u saopštenju.

Porodice nestalih zatražile su da se pred Međunarodnim institucijama pokrene pitanje tretmana srpskih žrtava u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji.

Kako se dodaje, porodice podržavaju i inicijativu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da se utvrdi dan sećanja na sve žrtve.

Prema podacima Međunarodnog Crvenog krsta, u Regionu se danas traži još 10.837 lica, od toga preko 3.600 lica srpske nacionalnosti.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.