U proseku se lakše diše

Izvor: Politika, 16.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U proseku se lakše diše

Kada se pročita „Izveštaj o kvalitetu vazduha za 2008.” u Pančevu, teško je poverovati u priču o „crnoj tački Evrope”

Pančevo – Posle čitanja više od 40 strana „Izveštaja o kvalitetu vazduha za 2008”, koji su načinili stručnjaci ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, nekome ko živi u Pančevu čudno će zazvučati zaključak potkrepljen merenjima „osnovnih i specifičnih zagađujućih materija" u vazduhu. Naime, ovaj grad, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se u obzir uzme prosečno godišnje prisustvo otrova u vazduhu, ne razlikuje se od drugih mesta slične veličine u Srbiji i Evropi. A dovoljno je samo setiti se famoznog benzena, zbog čijeg prekomernog prisustva u atmosferi su desetak puta uključivane sirene koje su oglasile hemijsku opasnost, što je širu javnost učvrstilo u ubeđenju da je Pančevo sredina u kojoj je takoreći nemoguće disati.

Godišnji izveštaj lokalnog Zavoda za javno zdravlje kazuje da je lane prosečna koncentracija benzena bila 6,1 mikrogram po kubnom metru, što je nešto više od norme EU, ali daleko manje no što je dozvoljeno za Pančevo kao industrijsku sredinu. Evropske norme su pet mikrograma, a za Pančevo je za prošlu godinu bilo dozvoljeno devet mikrograma po kubnom metru, s tim što se svake godine tolerisana količina benzena smanjuje za 0,5 procenata, kako bi 2015. bila svedena na „evropskih" pet mikrograma.

Međutim, nedvosmisleno je utvrđeno da je čađ najveća pošast Pančeva: u zavisnosti od mernog mesta, zabeleženo je od 38 do 62 dana kada nivo čađi u vazduhu prelazi granične vrednosti, ali, budući da su merenja obavljana u zimskim mesecima, kada su aktivna ložišta, Pančevo se, kažu stručnjaci, ne razlikuje od većine gradova Srbije. Ono što ukazuje na problem aerozagađenja jesu takozvane ukupno suspendovane čestice, tj. „fina prašina": prema rezultatima merenja, u proseku svakog petog dana tokom 2008. zdravlje stanovništva bilo je ugroženo ovim česticama.

– Kada ovakav izveštaj stigne u evropske institucije, naravno da se postavlja pitanje zašto je Pančevo dobilo epitet „crna ekološka tačka Evrope". Moramo da objašnjavamo da na godišnjem nivou, kada se sve svede na prosek, stanje zaista izgleda mnogo bolje nego što jeste. Ono što muči Pančevce, a što u Evropi ne mogu da razumeju, jesu takozvana epizodna zagađenja, koja traju po nekoliko sati. Takvu vrstu ekoloških incidenata Evropa ne poznaje i zato im je teško da shvate šta se to ovde događa – kaže direktor pančevačkog Zavoda za javno zdravlje Ljiljana Lazić.

M. Šašić

[objavljeno: 17/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.