U pritvoru bez kreveta

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pritvoru bez kreveta

U većini policijskih stanica, za početak, dovoljno bi bilo napraviti plan dostavljanja vode i hrane, urediti toalet, ugraditi dugme za pozivanje čuvara...

U mnogim policijskim stanicama, utvrdili su predstavnici Kancelarije zaštitnika građana, ne postoje posebne prostorije za zadržavanje (takozvani policijski pritvor) pa osumnjičeni za izvršenje krivičnih dela borave u – kancelarijama. Timovi eksperata zaduženih za prevenciju torture uverili su se u to prilikom obilaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stanica.

– Naš stav je da odmah treba prekinuti sa praksom višečasovnog, posebno celodnevnog policijskog zadržavanja lica u kancelarijskim i drugim nenamenskim i neuslovnim prostorijama. Zadržavanje u kancelarijama je neodgovarajuće ako traje više od nekoliko sati – kaže Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana zadužen za prava lica lišenih slobode (u policiji, zatvorima, psihijatrijskim i socijalnim ustanovama) i rukovodilac Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

Ovo nedavno formirano telo, u čijim terenskim timovima se nalaze predstavnici zaštitnika građana, nevladinih organizacija i lekara, utvrdilo je da su prostorije za zadržavanje lica uglavnom u lošem stanju. Od MUP-a Srbije zatraženo je da se ovo stanje popravi. U većini stanica, bar za početak, dovoljno bi bilo napraviti plan i evidenciju dostavljanja vode i hrane, urediti toalet, ugraditi dugme za pozivanje čuvara, a u nekim stanicama neophodno je instalirati grejanje i poboljšati osvetljenje.

– Prostorije za zadržavanje moraju biti dovoljno prostrane, suve, moraju da postoje dotok svežeg vazduha, kreveti, video-nadzor... U njima ne sme biti stvari koje bi omogućile samopovređivanje – kaže Janković.

Neke policijske stanice uopšte nemaju prostorije za zadržavanje, pa osumnjičene po nalogu tužioca smeštaju u pritvorske jedinice zatvora. Štaviše, ovakva praksa se opravdava boljim smeštajnim uslovima u zatvorima.

– Sprovod i smeštanje zadržanih lica u pritvorskim jedinicama zatvora policiji stvara brojne organizacione i bezbednosne probleme – napominje Janković.

A i u pritvorskim jedinicama zatvora, gde osumnjičeni borave po odluci suda, postoje smeštajni problemi. Tokom poseta predstavnika zaštitnika građana zatečeni su pritvorenici koji nemaju svoj krevet, već spavaju na dušecima – takozvanim kockama, koje se pre spavanja postavljaju na pod spavaonice. Osobe sa invaliditetom nemaju smeštaj koji odgovara njihovim potrebama.

Prilikom kontrole rada Policijske uprave Jagodina u prostorijama za zadržavanje zatečen je N. N. (21), osumnjičen za krivično delo teške krađe. On je uhapšen 12. marta ove godine oko dva sata ujutru, ali mu se u rešenju o zadržavanju do 48 sati kao trenutak od kada počinje da teče ovaj vremenski rok navodi četiri sata ujutru. Zbog toga je zaštitnik građana doneo preporuku da PU Jagodina ubuduće u rešenjima kao početak zadržavanja unosi vreme hapšenja, a ne vreme donošenja rešenja.

– U Jagodini, kao i u svim drugim policijskim stanicama, pripadnici MUP-a bili su kooperativni i zainteresovani za saradnju. Mislim da bi neke nepravilnosti, kao što je u pomenutom slučaju trenutak od koga počinje da teče mera zadržavanja od 48 sati, bile izbegnute kada bi se kroz sistem rukovođenja policijom dala jasna uputstva – kaže Janković.

M. Galović

---------------------------------------------------

Pacijenti vezani i po 10 sati

– Učestala pojava fizičkog sputavanja jeste problem postupanja prema duševno obolelim u psihijatrijskim bolnicama. Ono mora biti vremenski ograničeno, a tim zaštitnika građana je u proteklim posetama zatekao pacijente koji su bili vezani i preko 10 sati. Vezivanje mora biti izvedeno odgovarajućim namenskim zategama, a ne priručnim sredstvima kao što su platnene trake ili konopci – kaže Miloš Janković.

Po njegovim rečima, osnovni problem je što ne postoji protokol za vezivanje u kome bi moralo biti navedeno koje mere prethode fizičkom sputavanju, ko odlučuje o vezivanju, kojim sredstvima se ono obavlja, kako se u takvoj situaciji obavlja nadzor pacijenta, kada se donosi odluka o odvezivanju i kako se vodi evidencija o sprovođenju ove mere.

objavljeno: 30.05.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.